Electrical Machines Questions and Answers – Reluctance Motor

«
»

This set of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reluctance Motor”.

1. What is the angle between stator direct axis and quadrature axis?
a) 90°
b) 0°
c) 45°
d) 60°
View Answer

Answer: a
Explanation: In reluctance motor, direct axis is horizontal axis and quadrature axis is at 90° to the direct axis.

advertisement

2. Space angle, θr is measured between stator d-axis and _______________
a) quadrature axis
b) direct d-axis
c) long rotor axis
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Space angle is measured between stator direct axis and long rotor axis.

3. The reluctance offered to the stator flux by two very large air gaps in series with high permeability iron, in reluctance machine is maximum, when the space angle θr = ___________
a) 0°
b) 45°
c) 90°
d) 180°
View Answer

Answer: c
Explanation: Only when θr = 90°, the long rotor axis is perpendicular to the stator d-axis, and thus reluctance is maximum.
advertisement
advertisement

4. The reluctance offered to the stator flux by two small air gaps in series with high permeability iron, in reluctance machine is minimum, when the space angle θr = ___________
a) 0°
b) 45°
c) 90°
d) 270°
View Answer

Answer: a
Explanation: Only when θr = 0°, the long rotor axis is coincident with the stator d-axis, and thus reluctance is minimum.

5. The variation of reluctance Rl with space angle θr depends on the shape of __________
a) stator poles
b) rotor poles
c) stator or rotor poles
d) both stator and rotor poles
View Answer

Answer: d
Explanation: Also, the variation is assumed to be a function of space angle θr.
advertisement

6. Reluctance motor can produce torque at ________
a) any speed less than synchronous speed
b) synchronous speed only
c) any speed greater than synchronous speed
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Te(av) = -1/4 ∅max2(Rlq – Rld)(1/2 sin⁡(-2δ)), w = synchronous speed
if wr≠w then Te(av)=0, and if wr=w then Te(av)≠0, as the last term in the equation 1/2 sin⁡(-2δ) does not vary with time, and hence average torque is not equal to zero.

7. For a reluctance motor, the maximum average torque occurs when δ = __________
a) 45°
b) 90°
c) 0°
d) 180°
View Answer

Answer: a
Explanation: The equation for average torque is Te(av)=1/8 ∅max2(Rlq – Rld)sin⁡(2δ), and it is maximum when δ=45°.
advertisement

8. For a given reluctance motor, Rld and Rlq are ________
a) constant
b) varying
c) zero
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Rld and Rlq are constant for a given motor, as they depend on the geometry of the magnetic circuit.

9. The single phase reluctance machine acts as a generator when angle δ is _______
a) positive
b) negative
c) zero
d) any of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If δ is positive, then the machine acts as a motor and if δ is negative, the machine acts as a generator.
advertisement

10. Single phase reluctance motors are extensively used in ________
a) grinder applications
b) driving electric clocks and other timing devices
c) welding applications
d) lifts/ elevators
View Answer

Answer: b
Explanation: The single phase reluctance motors operate at constant synchronous speed, in case the supply frequency remains constant, and hence timing devices mostly use these motors.

11. If the salient pole rotor in a single phase reluctance motor is replaced by a cylindrical rotor, then Which of the following statements are true?

(i) reluctance offered to stator flux remains constant for all rotor positions
(ii) no reluctance torque will be developed
(iii) reluctance torque will be developed
(iv) reluctance offered to stator flux changes for all rotor positions

a) (i), (ii)
b) (ii), (iii)
c) (iii), (iv)
d) (i), (iv)
View Answer

Answer: a
Explanation: The reluctance torque is developed only when the reluctance is seen but the stator flux varies with rotor movement, and it depends on the air gap. For a cylindrical rotor, the air gap remains same, and hence no change in reluctance and no torque is developed.

12. Which of the following are applications of singly excited magnetic systems?
a) electromagnets, relays
b) moving-iron instruments
c) reluctance motors
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the applications mentioned above needs singly excited magnetic systems.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice all areas of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter