Electrical Machines Questions and Answers – Principle of Operation

«
»

This set of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Principle of Operation”.

1. The rotor of a three phase induction motor can never attain synchronous speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Because then there will be no torque developed and flux cutting.
advertisement

2. The direction of rmf when a single phase supply is given to stator of three phase induction motor is?
a) Zero
b) Ns
c) 2Ns
d) -Ns
View Answer

Answer: a
Explanation: There will be no rmf generated as a single phase is only fed to the three phase of induction motor.

3. The direction of rmf when a three phase supply is given to stator of three phase induction motor is?
a) Zero
b) Ns
c) 2Ns
d) -Ns
View Answer

Answer: b
Explanation: There will be rotating magnetic field will be produced causing the emf to be induced and the current will flow in the rotor at a speed of synchronous speed.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Two three phase induction motors A and B are identical in all respects except that motor A has a larger air-gap than motor B. Which motor will have more no load current?
a) A
b) B
c) Both A and B
d) Neither A nor B
View Answer

Answer: a
Explanation: As the air gap of motor A is more, it will require more flux to excitation and so the no load current.

5. Two three phase induction motors A and B are identical in all respects except that motor A has a larger air-gap than motor B. Which motor will have poorer power factor?
a) A
b) B
c) Both A and B
d) Neither A nor B
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to larger air gap of motor A, it will need more of exciting current. So the no load angle will increase and power factor will deteriorate.
Take Electrical Machines Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Two three phase induction motors A and B are identical in all respects except that motor A has a larger air-gap than motor B. Which motor will have better full-load power factor?
a) A
b) B
c) Both A and B
d) Neither A nor B
View Answer

Answer: b
Explanation: At full load conditions, the excitation current is not very high and so the power factor improves.

7. A three phase induction motor is sometimes calles a generalized transformer in so far as voltage and frequency transformation has been concerned. How a three phase induction motor operates when rotor frequency is equal to stator frequency?
a) It will not operate
b) It will operate as induction motor only
c) It will operate as induction generator
d) It will operate in braking mode
View Answer

Answer: a
Explanation: As the rotor and stator frequencies are equal, there will be no slip and so the zero emf will be produced.
advertisement

8. A three phase induction motor is sometimes called a generalized transformer in so far as voltage and frequency transformation has been concerned. How a three phase induction motor operates when rotor frequency is greater than stator frequency?
a) Rotor will be driven against rmf
b) Rotor will be driven in direction of rmf
c) No emf will be induced
d) The losses will be maximum
View Answer

Answer: a
Explanation: As the rotor rotates at larger speed than the stator, the rmf speed is less than the rotor speed and it tries to rotate in the opposite direction to rmf.

9. A three phase induction motor is sometimes called a generalized transformer in so far as voltage and frequency transformation has been concerned. How a three phase induction motor operates when rotor frequency is less than stator frequency?
a) It operates as induction motor
b) Emf is induced in rotor
c) Rmf will rotate at synchronous speed
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: It will operate as induction motor.
advertisement

10. A three phase induction motor is sometimes called a generalized transformer in so far as voltage and frequency transformation has been concerned. Then the rotor emf E2 and the rotor current I2 are zero at _________
a) Ns
b) 2Ns
c) Zero
d) Slip of 50%
View Answer

Answer: a
Explanation: The rotor emf and current are zero at the speed of synchronous speed of the machine.

11. During no load test the wattmeter reading will be _________

I. stator copper loss
II. stator core loss
III. rotor core loss
IV. friction and windage losses
V. Rotor copper loss

a) I, II, IV
b) II, III, IV
c) I, III, II, IV
d) II, IV
View Answer

Answer: a
Explanation: Blocked rotor test will give stator losses and the friction and windage losses.

12. If use auto transformer method starting to start an induction motor to replace star-delta method, then the required tapping on the transformer will be _________
a) 57.73%
b) 86.7%
c) 57%
d) 66.66%
View Answer

Answer: a
Explanation: k = 1/1.73 = 57.73%.

13. During the blocked rotor test the wattmeter reading will be _________

I. stator copper loss
II. stator core loss
III. rotor core loss
IV. friction and windage losses
V. Rotor copper loss

a) I, V
b) II, III, IV
c) I, III, II, IV
d) II, IV
View Answer

Answer: a
Explanation: Blocked rotor test will account for copper losses.

14. The starting method for a 3-phase squirrel-cage induction motor which is inferior in view of poor starting torque per ampere of line current drawn is?
a) series-inductor method of starting
b) direct-on-line starting
c) auto-transformer method
d) star-delta method
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to inductor method, reactance increases and the starting torque decreases.

15. Reactor method of starting is preferred over resistance method because _________

I. power factor improves
II. increase starting torque
III. lower losses
IV. more effective in reducing voltage

a) III, IV
b) I, II, III
c) II, III, IV
d) I, II
View Answer

Answer: a
Explanation: By reactor method of starting, losses will be lesser and voltage reduction is effective than the resistance method of starting.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice all areas of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.