Electrical Machines Questions and Answers – Circuit Model of DC Machines

«
»

This set of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Circuit Model of DC Machines”.

1. The circuit depicting the equation V=Ea + I*Ra.
a) The circuit depicting the equation V=Ea + I*Ra - option a
b) The circuit depicting the equation V=Ea + I*Ra - option b
c) The circuit depicting the equation V=Ea + I*Ra - option c
d) The circuit depicting the equation V=Ea + I*Ra - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: This is a motor performance equation.
advertisement

2. The circuit depicting the equation V=Ea – I*Ra.
a) The circuit depicting the equation V=Ea + I*Ra - option d
b) The circuit depicting the equation V=Ea + I*Ra - option c
c) The circuit depicting the equation V=Ea + I*Ra - option b
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This is a generator performance equation.

3. If the terminal voltage of 220-V dc generator having armature resistance of 1 ohms. The induced emf produced is 200-V. The armature current for the above machine is?
a) 20 A
b) -20 A
c) -10 A
d) 10 A
View Answer

Answer: a
Explanation: I = V-E/r
= 220-200/1
= 20 A.
advertisement
advertisement

4. The voltage drop at brush-commutator contact is variable (1-2V) and dependent of armature current.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The voltage drop at brush-commutator contact is variable (1-2V) and independent of armature current.

5. What is the shaft power at the DC Generator?
a) sum of mechanical power and rotational losses
b) only mechanical losses
c) no-load losses and mechanical power
d) any of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The shaft power is sum of mechanical power and rotational losses.
advertisement

6. If the electromagnetic torque in a DC shunt-generator is opposite, what can be further concluded?
a) Mechanical power is absorbed by the machine
b) Mechanical power is delivered by the machine
c) Electromagnetic torque is in same direction of prime mover
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When the electromagnetic torque is in opposite direction, it is of motoring nature.

7. The conductor EMF and current are in _____ direction and developed torque is in _____ for generating mode.
a) same, opposite
b) same, same
c) opposite, same
d) opposite, opposite
View Answer

Answer: a
Explanation: The conductor emf and current will be in same direction and the developed torque is in opposite direction for a generator.
advertisement

8. If the armature terminal voltage is more that its induced EMF, the DC machine given is ________
a) motoring mode
b) generating mode
c) regenerative mode
d) none of the mentioned
View Answer

answer: a
Explanation: As the terminal voltage is lesser than armature voltage, the supply is fed to the machine and so it will be acting like a motor.

9. Consider a 200V, 25kW, 30A DC machine lap connected with armature resistance of 0.4 ohms. If the machine is later wave wound, then the developed power is?
a) 25 kW
b) 12.5 kW
c) 20 kW
d) 50 kW
View Answer

Answer: a
Explanation: The power of the machine remains unaltered by the type of connections.
advertisement

10. If the DC machine is held constant at 3000 rpm. The DC voltage is 250V. If the field is held constant with 250V. Is this machine generator or motor?
a) Motor
b) Generator
c) None of the mentioned
d) Any of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: From the speed and emf relation, E = 250*2950/3000
= 245.8 V
This is less than the terminal voltage. Hence it is a motor.

11. A shunt generator has an induced voltage on open circuit of 127 V. When the machine is on load the terminal voltage is 120 V. The load current if the field resistance be 15 ohm and armature resistance be 15 ohm.
a) 342 A
b) 350 A
c) 358 A
d) 8 A
View Answer

Answer: a
Explanation: Ia*Ra = E-V
= 127 – 120
= 7 V
Ia = 350 A
Ish = 120/15
= 8 A
I = 350 – 8
= 342 A
The field resistance be 15 ohm & armature resistance be 15 ohm is 342 A

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice all areas of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.