Electrical Machines Questions and Answers – Ideal Two Winding Transformer

«
»

This set of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ideal Two Winding Transformer”.

1. Which of the following statements support the ideal transformer features?

I. Zero winding resistance
II. Zero leakage flux
III. Constant core losses

a) I, II
b) III
c) I, III
d) I, II, III
View Answer

Answer: a
Explanation: Ideal transformer has zero or very small core or copper losses.

2. Which of the following statements support the ideal transformer features?

I. Zero winding resistance
II. Zero leakage flux
III. Negligible core losses
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

a) I, II, III
b) III
c) I, III
d) I
View Answer

Answer: a
Explanation: All the statements support the ideal nature of a transformer.

3. Which of the following statements support the ideal transformer features?

I. Zero winding resistance
II. Constant permeability
III. Constant core losses

a) I, II
b) III
c) I, III
d) I
View Answer

Answer: a
Explanation: Ideal transformer has constant permeability so that the magnetization of the core remains linear.

4. Which of the following statements support the ideal transformer features?

I. Zero winding resistance
II. Constant permeability
III. Constant core losses
Iv. Zero leakage reactance
advertisement

a) I, II, III, IV
b) III, IV
c) I, III
d) I, IV
View Answer

Answer: a
Explanation: An ideal transformer should be free from all types of losses and must have a linear magnetization of the core material.

5. Which of the following statements support the ideal transformer features?

I. Variable winding reactance
II. Constant permeability
III. Constant core losses
advertisement

a) I, II
b) III
c) II, III
d) I
View Answer

Answer: c
Explanation: There should not be any leakage reactance of the winding so that leakage flux is zero and complete coupling takes place.

6. The voltage induced at the end of primary terminals of a two winding transformer consisting of N turns is?
a) -N*dϕ/dt
b) N*dϕ/dt
c) -dϕ/dt
d) -N*dt/dϕ
View Answer

Answer: a
Explanation: Emf is induced based on the electromagnetic induction principle for N turns winding.

7. Identify the phasor diagram for an ideal transformer at no load.
a) The phasor diagram for an ideal transformer at no load - option a
b) The phasor diagram for an ideal transformer at no load - option b
c) The phasor diagram for an ideal transformer at no load - option c
d) The phasor diagram for an ideal transformer at no load - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: In an ideal transformer, the induced emf lags the flux by 90degrees.

8. Consider a 2-winding transformer as below. If the switch is open then the emf induced across the load ‘Zl’ having transformation ratio of 2 is?
a) zero
b) V1
c) V1/2
d) 2*V1
View Answer

Answer: a
Explanation: As the secondary switch is kept open, the voltage across load will be zero.

9. Consider a 2-winding transformer as below. If the switch is open then the emf induced across the secondary having transformation ratio of 2 is?
a) zero
b) V1
c) V1/2
d) 2*V1
View Answer

Answer: d
Explanation: V2/V1 = 2
S, V2 = 2*V1.

10. Consider a 2-winding transformer as below. If the switch is kept open then the emf induced across the secondary having transformation ratio of ‘2’ is?
The induced emf lags the flux by 90degrees if the switch is kept open
a) zero
b) 2E1
c) E/2
d) E1
View Answer

Answer: a
Explanation: The induced emf lags the flux by 90degrees.

11. Which of the following statement is true?

I. Core flux in an ideal transformer remains constant.
II. Core flux is independent of the load current.

a) I
b) II
c) I,II
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Any changes in the secondary circuit of the transformer is reflected automaticaly in the primary winding so the net core flux remains constant.

12. If it is happened to place an inductive load to a two winding transformer, then the phasor diagram for such a loading will be?
a) The phasor diagram for an inductive load to a two winding transformer - option a
b) The phasor diagram for an inductive load to a two winding transformer - option b
c) The phasor diagram for an inductive load to a two winding transformer - option c
d) The phasor diagram for an inductive load to a two winding transformer - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: I2 will lag behind the V2 by the angle θ.

13. Which of the following assumptions about the transformer supports the fact that the instantaneous power input and output of a transformer is equal?

I. Zero winding resistance
II. Constant permeability
III. Constant core losses
Iv. Zero leakage reactance

a) I,II,III,IV
b) III,IV
c) I,III
d) I,IV
View Answer

Answer: c
Explanation: If the impedance overall is zero for a transformer, then the losses ocurring in a transformer will be zero. So the efficiency is 100%.

14. Which of the following statements are incorrect for an ideal transformer?

I. Voltages - inverse ratio
II. Current - direct ratio
III. Impedance - direct ratio squared
Iv. Power - remains same

a) I,II,III,IV
b) III,IV
c) I,II
d) I,IV
View Answer

Answer: c
Explanation: Voltages are transformed in direct ratio of the turns ratio. and current as inverse turns ratio.

15. Which of the following statements are correct for an ideal transformer?

I. Voltages - Direct ratio
II. Current - Inverse ratio
III. Impedance - Direct ratio squared
Iv. Power - Remains same

a) I,II,III,IV
b) III,IV
c) I,III
d) I,IV
View Answer

Answer: a
Explanation: All the matches are correct.

16. Which of the following statements are correct for an ideal transformer?

I. Voltages - inverse ratio
II. Current - direct ratio
III. Impedance - direct ratio squared
Iv. KVA - remains same

a) I,II,III,IV
b) III,IV
c) I,III
d) I,IV
View Answer

Answer: b
Explanation: Voltages are transformed in direct ratio of the turns ratio. and current as inverse turns ratio in a 2-winding transformer.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice all areas of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.