Electrical Machines Questions and Answers – Transformer Phasor Diagram

«
»

This set of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transformer Phasor Diagram”.

1. The output voltage seen at the CRO connected at the secondary terminals is square wave. Then the flux density used for energizing the primary is?
a) triangular
b) sinusoidal
c) saw tooth wave
d) square wave
View Answer

Answer: a
Explanation: E = -N*dϕ/dt. Integration of square wave will be triangular in nature.

2. The non linear magnetization curve of a practical transformer will introduce _____________
a) heating
b) higher order harmonics
c) magnetostriction
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: If the magnetization is non linear in nature then it will cause a saturation in the core and harmonics will be introduced to cause humming sounds.

3. Transformer action requires a ___________
a) constant magnetic flux
b) increasing magnetic flux
c) alternating magnetic flux
d) alternating electric flux
View Answer

Answer: c
Explanation: As per the Faraday’s laws, the emf will be induced when flux is time varying as in transformer, there is no moving part.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. If a transformer is fed from a 220V and dc supply rather than a 1-phase ac supply, then the transformer will ___________
a) burn its windings
b) operate normal
c) will not operate
d) will give very small leakage flux
View Answer

Answer: a
Explanation: Dc is nothing but ac at zero frequency. So the reactance offered will be zero at dc and the current will be limited only by the small resistance of the winding which will produce very high amount of current to flow through the windings, so burning them up.

5. In an ideal transformer, the impedance can be transformed from one side to the other ___________
a) in direct proportion to square of turns-ratio
b) in direct proportion to turns-ratio
c) in inverse proportion to square turns-ratio
d) in inverse proportion to turns-ratio
View Answer

Answer: a
Explanation: Impedance is transformed in square of the turns-ratio.

6. A transformer has sometimes more than two ratings depending upon the use of ___________
a) the cooling application
b) type of windings
c) type of core
d) type of insulation to be given
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, with different types of the cooling methods, the losses can be varied and so the current and the voltages.

7. Considering a transformer at no load is excited at rated voltage. A small recognizable gap is made in the yoke of the limbs. With this altercation, the transformer core flux ___________
a) will decrease and magnetizing current will increase
b) will remain constant and magnetizing current will increase
c) as well as magnetizing current will increase
d) as well as magnetizing current both will decrease
View Answer

Answer: b
Explanation: The reluctance of the path increases here after making the cut. so the magnetizing current will increase but the core flux will be same as it depends on the applied voltage not the reluctance.
advertisement

8. In an oil filled transformer, the application of oil is for ___________
a) cooling
b) insulation
c) both cooling and insulation
d) preventing the accumulation of dust
View Answer

Answer: c
Explanation: Oil can be used not only for cooling but also for insulation from the metallic parts.

9. We laminate transformer core to reduce ___________
a) eddy current loss
b) hysteresis loss
c) both eddy current and hysteresis loss
d) ohmic loss
View Answer

Answer: a
Explanation: Laminations provide larger area so that the current path increases and current reduces.
advertisement

10. Which of the following two are matched correctly?

I. Core flux - Depends on applied voltage
II. Leakage flux - Depends on winding current

a) I
b) II
c) I, II
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Both the statements are correct, as the leakage flux depends on the current flowing in the respective winding and the core flux depends on the voltage.

11. In case of a power transformer, the no load current in terms of rated correct is?
a) 10-20%
b) 2-6%
c) 15-20%
d) 30-50%
View Answer

Answer: b
Explanation: The air gap is very less in the transformer, so the magnetizing current needed is around 2-6% only.

12. Energizing the transformer primary from a triangular wave voltage source makes the output voltage as __________
a) zero
b) a sine wave
c) a triangular wave
d) a pulsed wave
View Answer

Answer: c
Explanation: Output will follow the shape of input wave. As the primary input is triangular in shape, its secondary will also be same.

13. In a single phase transformer,the no-load current lags the applied voltage by __________
a) 90°
b) about 75°
c) 0
d) about 110°
View Answer

Answer: b
Explanation: Check the phasor diagram.
In a single phase transformer no-load current lags applied voltage by about 75deg

14. A 400/200V transformer has total resistance of 0.04 p.u on its L.V side. This resistance when referred to H.V side would be?
a) 0.04
b) 0.02
c) 0.01
d) 0.08
View Answer

Answer: a
Explanation: The per unit value does not change from the winding side of a transformer.

15. Energising the transformer primary from a triangular wave flux makes the output voltage as __________
a) square wave shifted by 90°
b) a sine wave
c) a triangular wave
d) a square wave
View Answer

Answer: d
Explanation: E = -N*dϕ/dt.
Differentiation of triangular wave results in square wave.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice all areas of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.