Electrical Machines Questions and Answers – Terms Pertaining To Rotating Machines

«
»

This set of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Terms Pertaining to Rotating Machines”.

1. For a P-pole machine, the relation between electrical and mechanical degrees is given by _____________
a) θelec = 2/P θmech
b) θelec = 4/P θmech
c) θmech = P/2 θelec
d) θelec = P/2 θmech
View Answer

Answer: d
Explanation: For a P-pole machine, P/2 cycles of EMF will be generated in one revolution, and thus θelec = P/2 θmech.
advertisement

2. What is the relation between ‘ω’, angular speed in electrical radians per second and ‘ωm‘, angular speed in mechanical radians per second, for a P-pole machine?
a) ω = 2/Pωm
b) ω = 4/Pωm
c) ωm = P/2ω
d) ω = P/2ωm
View Answer

Answer: d
Explanation: We know θelec = P/2θmech ⇒ d/dt(θelec) = P/2d/dt(θmech) ⇒ ω = P/2ωm.

3. A pole pitch in electrical machine _____________
a) = 180° electrical
b) = 180° mechanical
c) > 180° electrical
d) < 180° electrical
View Answer

Answer: a
Explanation: Pole pitch is always expressed in electrical degrees, rather than in mechanical degrees.
pole pitch = 180 electrical degrees or π electrical radians.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The part of the coil in which EMF is generated is known as _____________
a) end connection
b) coil sides
c) coil span
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The EMF is generated in the active lengths only, and these active lengths are called the coil-sides of a coil.

5. A coil consists of _____________
a) two conductors
b) two coil sides
c) two turns
d) four turns
View Answer

Answer: b
Explanation: One coil is made up of two coil sides.
Take Electrical Machines Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. One turn consists of _____________
a) two coil sides
b) two conductors
c) four conductors
d) four coil sides
View Answer

Answer: b
Explanation: One turn consists of two conductors, and one coil is made up of two coil-sides.

7. In a full pitch coil, the two coil sides are how many electrical space degrees apart?
a) 180 electrical degrees
b) 90 electrical degrees
c) 45 electrical degrees
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A coil, with two coil-sides 180 electrical space degrees apart (or one pole-pitch apart), is called a full pitch coil.
advertisement

8. A chording angle ε is defined as the angle by which coil span departs from __________
a) 90° electrical space degrees
b) 180° electrical space degrees
c) 360° electrical space degrees
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If chording angle is ε°, chorded coil has a coil span = 180°-ε.

9. If Bp= peak value of sinusoidal flux density wave, L = armature core length, D = armature diameter, P = number of poles, then which of the following statements are correct?

(i) flux per pole, Φ=2/PBpLD
(ii) Average flux density, Bav=2/πBp
(iii) Φ=4/PBpLD
(iv) Bav=3/πBp
(v) Bav=PΦ/πDL
(vi) Bav=PΦ/πrL
advertisement

a) (i), (ii), (v)
b) (ii), (iii), (v)
c) (ii), (iii), (vi)
d) (iii), (iv), (v)
View Answer

Answer: a
Explanation: Total flux per pole = 4/PBprL
we know, r=D/2 ⇒ Φ=2/PBpLD and Bav=2/πBp.
As Φ = (Average value of constant amplitude flux density wave under one pole)∗ (Area pertaining to one pole of the flux density wave), Φ = (Bav)(2πrL/P)and average value of the positive or negative half cycle of a sine wave = 2/π(peak value of sine wave).

10. In a 4 pole machine, what is the flux per pole produced, if the armature length is l and radius is r and Bp is peak value of sinusoidal flux?
a) 4Bplr
b) 2Bplr
c) Bplr
d) Bplr/2
View Answer

Answer: c
Explanation: Total flux per pole = 4/PBplr, since P=4, Φ=Bplr.

11. The equation for flux per pole Φ=4/PBplr, is valid for _____________
a) for salient pole rotor only
b) for cylindrical pole rotor only
c) for both cylindrical and salient pole rotor
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: It does not make any difference whether the field winding is on cylindrical pole structure or salient pole structure.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice all areas of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.