Electrical Machines Questions and Answers – Armature Windings

«
»

This set of Basic Electrical Machines Questions and Answers focuses on “Armature Windings”.

1. Concentrated winding differ from distributed winding with the concern of _________
a) identical magnetic axis
b) two magnetic axis
c) no magnetic axis
d) physical spacing
View Answer

Answer: a
Explanation: Concentrated winding have all turns on one magnetic axis.
advertisement

2. DC machines have ________ windings and synchronous machines use ______ windings.
a) closed,open
b) open, closed
c) open, open
d) closed, closed
View Answer

Answer: a
Explanation: All the commutator machines use closed winding as it has nothing to deal with reactance. In ac machines, the winding can be converted
to star to delta and vice versa.

3. We can place closed windings in _________
a) ac commutator machine
b) stepper motor
c) ac machine
d) dc machine
View Answer

Answer: a
Explanation: Closed windings are placed only in commutator as it does not need any reconnections later.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following machines can be used to place open slot winding?
a) ac machine
b) ac commutator machine, ac machine
c) dc machines
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Only ac machines are used for open type of winding inside the machine.

5. The simplex lap winding has the range of winding pitch of _________
a) (-2,2)
b) (-1,1)
c) more than 2
d) less than 1
View Answer

Answer: a
Explanation: For a progressive winding, forward pitch – backward pitch = winding pitch
yb = coil sides/P +or-1 (m)
Here m is such that to make yb an odd integer.
advertisement

6. The commutator pitch for a simplex lap winding is equal to _________
a) 1 and -1
b) 1
c) -1
d) 2 to -2
View Answer

Answer: a
Explanation: It is either 1 or -1.

7. A 200V dc machine has 4 poles and 40 coils, having simplex lap winding. The number of commutator segments which required in the given machine will be?
a) 40
b) 20
c) 80
d) 26
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a simplex winding and so one segment of commutator will be needed for each coil.
advertisement

8. Commutator segments in a DC shunt machine is equal to the number of _________
a) coil sides
b) turns
c) coils
d) slots
View Answer

Answer: a
Explanation: Commutator segments are placed as per the coil sides in the machine.

9. We can employ dummy coils in a DC machine to _________
a) compensate reactance voltage
b) reduce armature reaction
c) provide mechanical balance to the armature
d) improve the waveforms generated inside the commutator
View Answer

Answer: a
Explanation: Dummy coils are placed inside so that to provide mechanical support to dc machine and they do not take part in the emf development.
advertisement

10. In AC machines we should prefer double layer winding over single layer windings because _________
a) it requires identical coils
b) it is economical to use
c) it offers lower leakage reactance
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Double layer winding enables more usage of the space and lesser air gaps so the leakage flux also reduces and efficiency improves.

11. For an electrical machine with C number of coils and P poles, the distance between the coils connected by an equalizer ring is?
a) C/P
b) C/2
c) 2C/P
d) C/2P
View Answer

Answer: c
Explanation: Backward pitch for an equalizer ring = number of coils/pole pairs = C/P/2 = 2C/P.

12. With a P-pole DC machine with armature current Ia, the current per brush arm for a lap connected windings is?
a) Ia/P
b) Ia/2P
c) 2Ia/P
d) Ia/4P
View Answer

Answer: c
Explanation: Current per brush (lap winding) = total armature current/Number of pole pairs.

13. For a given dc machine it is advised to use the dummy windings for a stable operation. But if it has be replaced as it unused component in the machine, then we must _________
a) S/P/2 should not be an integer
b) S/P/2 should be integer
c) S/P should be integer
d) S/P should not be an integer
View Answer

Answer: a
Explanation: If slots per pole pair is not integer than all the winding will be completed without adding any dummy coil.

14. While doing regular checks on the dc machine with the lap connected winding, it is reported to have ammeter fluctuations, this can be due to _________
a) different air gaps under poles
b) variable reluctances in the core
c) irregular design deformations
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In a lap winding configuration, if the machine as air gap variations due to the design aspects, it will give circulating current in the windings.

15. A 6-pole lap wound DC generator has a developed power of P watts and brush voltage of E volts. Three adjacent brushes of the machine had been found worn out and got open circuited. If the machine is operated with the remaining brushes, voltage and power that could be obtained from the machine are _________
a) E, P
b) E, 2P/3
c) E/P, 2P/3
d) E, P/3
View Answer

Answer: a
Explanation: Taking Kirchoff’s law into study here, the voltage across the winding will remain same.
But the current will reduce in the overall winding as the resistance has increased, so power will decrease by 1/3.

16. Consider a dc machine having its armature wound in lap fashion having 12 coils and each resistance 0.1 ohms. If it is measured resistance between two adjacent commutator segments, the result will be _________
a) 0.092 ohms
b) 1.1 ohms
c) 1.8 ohms
d) 0.92 ohms
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 11 resistance which are in parallel to one resistance. So taking the equivalent resistance of 11 series connected resistance and the one single resistance of the commutator segment.
R(eq) = 0.1||1.1 = 0.0917.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice basic questions and answers on all areas of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.