Electrical Machines Questions and Answers – Synchronizing Power and Synchronizing Torque

«
»

This set of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Synchronizing Power and Synchronizing Torque”.

1. The coupling angle or load angle of a synchronous motor is defined as the space angle between __________
a) rotor and stator poles of opposite polarity
b) rotor and stator poles of same polarity
c) rotor and stator teeth
d) rotor and resultant magnetic field
View Answer

Answer: a
Explanation: It is measured between stator and rotor poles of opposite polarity.
advertisement

2. What is Synchronizing power?

(i) Stiffness coefficient of electromagnetic coupling between stator and rotor
(ii) Stability measure of synchronous machine
(iii) Power consumption factor

a) i,ii
b) ii, iii
c) iii, i
d) i, ii, iii
View Answer

Answer: a
Explanation: Synchronizing power is stiffness coefficient representation as well the a measure of stability.
advertisement
advertisement

3. Large stiffness coefficient represents ____________
a) motor speed remains practically constant
b) large fluctuations due to mechanical load
c) motor speed is variable to changes
d) no such significance with speed
View Answer

Answer: a
Explanation: Large stiffness represents the tight coupling in the machine and more stability.

4. An over excited synchronous machine is more stable than under excited.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Synchronizing power is directly proportional to the excitation.
Participate in Electrical Machines Certification Contest of the Month Now!
advertisement

5. Consider the below remarks for an alternator.

(i) An over excited machine is more stiff
(ii) Machine with longer air-gap is less stable than one with smaller air-gap

a) (i) is True, (ii) is False
b) (i) is False, (ii) is True
c) (i) is True, (ii) is True
d) (i) is False, (ii) is False
View Answer

Answer: a
Explanation: Larger the air gap smaller than the reactance.
advertisement

6. As load angle is increased, degree of stability __________
a) reduces
b) increases
c) remains same
d) no change in stability
View Answer

Answer: a
Explanation: Synchronizing power = EV*cosδ/X.

7. Synchronizing power is __________
a) transient in nature
b) steady state in nature
c) pulsating at small frequencies
d) constant for a machine
View Answer

Answer: a
Explanation: It is transient in nature and determines stability while disturbances.
advertisement

8. Which of the following makes synchronizing power to come to play in the machine?
a) Disturbance in power mover
b) Disturbance in field current
c) Disturbance in load
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Any disturbance will lead to transients to arise and so the synchronizing power.

9. Which of the following is/are used in synchronous machines to maintain mechanical stability?
a) Damper winding
b) Interpole winding
c) Compensating winding
d) Equalizer rings
View Answer

Answer: a
Explanation: Damper windings are the dummy windings which help to stablize the machine during transient instability.

10. For a 4-pole 3 phase, 400V alternator has synchronizing power of 300 units. Then the synchronizing power per mechanical degree is?
a) 300
b) 1200
c) 900
d) 600
View Answer

Answer: a
Explanation: P(sy, mech) = Poles* P(sy,ele)/2
P(sy,ele) = 300 units.

11. Electromagnetic torque is present in rotating machines when ____________
a) both stator and rotor windings carry current
b) rotor windings carry current
c) stator windings carry current
d) any of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Synchronous machine is a doubly excited machine.

12. The operation of a synchronous motor operating on constant excitation across infinite bus will not be stable if power angle δ?
a) exceeds internal angle θ
b) is less than θ
c) is more than θ/2
d) is less than θ/2
View Answer

Answer: a
Explanation: Power angle should not exceed θ, to operate under normal conditions.

13. In a synchronous motor the back emf peak set up in the stator depends on ___________
a) rotor excitation
b) supply voltage
c) rotor speed
d) load on the motor
View Answer

Answer: a
Explanation: It will depend on the excitation.

14. Variation in the dc excitation of a synchronous motor causes variation in ___________
a) armature current and power factor
b) power factor
c) armature current
d) speed
View Answer

Answer: a
Explanation: Armature current and power factor both will vary by varying the dc excitation.

15. Which motor can conveniently operate at lagging as well as leading power factor?
a) Synchronous motor
b) Slip ring induction motor
c) Squirrel cage induction motor
d) Stepper motor
View Answer

Answer: a
Explanation: Its the synchronous motor which can favourably operate both at leading and lagging power factor.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice all areas of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.