Electrical Machines Questions and Answers – Torque in DC Machines

«
»

This set of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Torque in DC Machines”.

1. Choose the correct representation, which depict a non-zero torque in the armature?
a) The non-zero torque in the armature - option a
b) The non-zero torque in the armature - option b
c) The non-zero torque in the armature - option c
d) any of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Torque is produced when the net force is zero and there is a couple generated. The directions must obey Lorentz’s law and vector product.
advertisement

2. What is the principle of torque production in a dc machine?
a) Lorentz’s law
b) Lenz’s law
c) Faraday’s law
d) Self inductance
View Answer

Answer: a
Explanation: Though all the mentioned laws contribute towards the torque generation, but primarily its the Lorentz’s forces which initiate and define the torque direction.

3. The torque induced beyond the pole shoes in the DC machine is?
a) 0
b) 2/pi *phi *i
c) 4/pi *phi *i
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic field vanishes at the pole terminals and thus the cross product with the magnetic field yields zero.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The simple rotating loop between pole faces connected to a battery and resistor through a switch, the specifications of this machine are radius = 0.5m, length 1m, resistance = 0.3 ohms and magnitude strength = 0.25T is supplied with 120V. Suddenly the switch is closed at t=0, what is observed in the circuit?
a) Current will flow but zero induced EMF
b) Current will not flow and zero induced EMF
c) Current will not flow but EMF is induced
d) Current will flow and EMF will also be induced
View Answer

Answer: a
Explanation: Initially the induced emf in the armature is zero. But the current will flow as there is terminal source voltage.

5. The simple rotating loop between pole faces connected to a battery and resistor through a switch, the specifications of this machine are radius = 0.5m, length 1m, resistance = 0.3 ohms and magnitude strength = 0.25T is supplied with 120V. What will be the magnitude of the following current at t=0+?
a) 400A
b) 200A
c) 0
d) any of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: I = (V-E)/r
= (120-0)/0.3
= 400 A.
advertisement

6. If the torque induced is zero in the dc machine, it can be said that ____________
a) current is zero
b) flux can be zero
c) current or flux=0
d) any of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The torque at steady state of operation is zero as the emf induced is equal to the source voltage. Also the the very much starting the current will be zero which will not let the emf to get induced.

7. The simple rotating loop between pole faces connected to a battery and resistor through a switch, the specifications of this machine are radius = 0.5m, length 1m, resistance = 0.3 ohms and magnitude strength = 0.25T is supplied with 120V. What is the steady state angular velocity at no-load?
a) 480 rad/s
b) 960 rad/s
c) 320 rad/s
d) 490 rad/s
View Answer

Answer: a
Explanation: v = V/(2*r*l*B)
= 120/(2*0.0005*1*0.25)
= 480 rad/s.
advertisement

8. If the torque is in the direction of rotation, the DC machine acts as ________
a) generator
b) motor
c) amplidyne
d) any of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The electromagnetic torque generated in the dc generator is in the direction in which the prime mover is rotated.It is produced due to the action of armature current and stator field.

9. The cogging torque is absent in the permanent magnet dc machine is due to ________
a) non-magnetic nature of rotor
b) magnetic nature of rotor
c) absence of ac supply
d) any of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It is due to the fact that no field poles are induced in PMDC to create magnetic flux leading to harmonics.

advertisement

10. DC Motor torque depends on ________
a) geometry
b) magnetic properties
c) any of the mentioned
d) both geometry and magnetic properties of the structure
View Answer

Answer: d
Explanation: The torque will indeed depend on the geometry as well the magnetic materials used in the construction of the dc machine. Though this remains constant with the machine.

11. For a universal motor, the rated supply current is 10A giving a rated torque of 100 N-m. If a current of 5A is applied, what will be generated torque vary to?
a) 250 N-m
b) 400 N-m
c) 500 N-m
d) 1000 N-m
View Answer

Answer: b
Explanation: The torque is proportional to the square of the current.
So the new torque will be 100*(22) = 400 N-m.

12. Pulsating torque frequency in universal motor is ________
a) 2f
b) f
c) f/2
d) 4f
View Answer

Answer: a
Explanation: The torque reverses its direction in the negative cycle of the ac supply and thus it always unidirectional.

13. The variation of current in the armature can be best expressed by which of the below curves?
a) The variation of current in the armature - option a
b) The variation of current in the armature - option b
c) The variation of current in the armature - option c
d) An impulse signal
View Answer

Answer: a
Explanation: The emf induced is initially zero which causes a high current in the begining and slowly as the emf is build up, the current reduces to zero at steady state.

14. The velocity of the dc machine at the final state is ________
a) E/Bl
b) Bl/E
c) EBl
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The velocity at steady state is E/Bl.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice all areas of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.