Electrical Machines Questions and Answers – Power Factor Control of Synchronous Machines

«
»

This set of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Power Factor Control of Synchronous Machines”.

1. The magnetization current drawn from an AC supply a synchronous motor is used to _________
a) set up flux in magnetic circuit of device
b) compensate core losses
c) set up magnetizing armature reaction
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnetizing current sets up the flux needed in the machine.
advertisement

2. A 3 phase synchronous motor is working at normal excitation, then the flux deficient in circuit is ________
a) given by armature winding mmf
b) given by field winding mmf
c) supplied to armature winding mmf
d) supplied to field winding mmf
View Answer

Answer: a
Explanation: it is given by armature winding mmf.

3. The excess flux in synchronous motor is neutralized by __________
a) armature winding by drawing demagnetizing component of the current from ac supply
b) armature winding by drawing magnetizing component of the current from ac supply
c) field winding by drawing demagnetizing component of the current from dc supply
d) field winding by drawing magnetizing component of the current from dc supply
View Answer

Answer: a
Explanation: Excess flux is neutralized y the demagnetizing component.
advertisement
advertisement

4. The V-curves of synchronous motor is plotted between ________
a) Ia Vs If with constant shaft load
b) If Vs Ia with constant shaft load
c) power factor vs If
d) power factor vs Ia
View Answer

Answer: a
Explanation: The V-curves of synchronous motor is plotted between Ia Vs If with constant shaft load.

5. When a constant power output is desired to maintain __________
a) Ef*sinδ and Ia*cosθ are to be maintained constant
b) Ef*sinδ is be maintained constant
c) Ia*cosθ is to be maintained constant
d) Ef*sinδ and Ia*sinθ are to be maintained constant
View Answer

Answer: a
Explanation: For constant real power output the component of the excitation voltage lagging to Vt should remain constant as per the phasor diagram.
Participate in Electrical Machines Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. When the excitation voltage is increased from 1 to 1.3 pu of a 3-phase synchronous motor. Then load angle for the constant power operation __________
a) must be decreased
b) can also be increased
c) increased
d) decreased
View Answer

Answer: a
Explanation: Efsinδ is to be maintained constant. so if excitation voltage increases then the load angle must decrease.

7. The armature current is ________ at UPF when compared to leading power factor for a motor.
a) minimum
b) maximum
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: At leading pf armature current will be high as the emf will be high.
advertisement

8. The armature current is _______ at UPF than motor at lagging power factor.
a) minimum
b) maximum
c) zero
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: At leading pf armature current will be high as the emf will be high for a synchronous motor.

9. The inverted V plots is plotted between __________
a) power factor vs field current for constant shaft load
b) field current vs power factor for variable shaft load
c) armature current vs field current
d) terminal voltage vs power factor
View Answer

Answer: a
Explanation: inverted v-curves are plotted between power factor and field current for constant shaft load.
advertisement

10. For a power system having induction motor loads, an overexcited synchronous motor is also attached. Then the over all power factor __________
a) improves
b) degrades
c) becomes upf
d) remains same
View Answer

Answer: a
Explanation: An over excited synchronous motor acts as a source of lagging reactive power and so the overall power factor improves.

11. For a power system having induction motor loads, an overexcited synchronous motor is also attached. The induction motor will now operate at __________
a) lagging
b) leading
c) reduced power factor
d) increased power factor
View Answer

Answer: a
Explanation: Adding synchronous motor will improve the pf of the system but then the induction motor will still work at lagging pf only.

12. Synchronous compensators are __________
a) overexcited synchronous motor with no mechanical load
b) overexcited synchronous motor with mechanical load
c) underexcited synchronous motor with no mechanical load
d) normal excited synchronous motor with no mechanical load
View Answer

Answer: a
Explanation: Synchronous compensators are overexcited synchronous motor with no mechanical load.

13. For a synchronous motor, mark the appropriate.
A will act as inductor curve consuming reactive power while the B curve is like capacitor
a) A-Inductor, B-Capacitor
b) A-Capacitor, B-Resistor
c) A-Inductor, B-Inductor
d) A-Capacitor, B-Inductor
View Answer

Answer: a
Explanation: A will act as the inductor curve consuming the reactive power while the B curve is like capacitor.

14. (I) Speed of an isolated alternator can be altered.
(II) Speed of an alternator connected to IBB can be also altered.
a) I is true, II is false
b) Both the statements are true
c) I is false while II is true
d) Both are false
View Answer

Answer: a
Explanation: Speed of the alternator connected to the infinite bus bas can not be changes as it has to be of fixed frequency.

15. (I) For constant power of an isolated alternator, V-curves can be obtained.
(II) For constant power of an alternator connected to IBB, V-curves can be obtained
a) I is true, II is false
b) Both the statements are true
c) I is false while II is true
d) Both are false
View Answer

Answer: c
Explanation: For an isolated alternator working at constant power, we can not alter the armature current to have a v-curve while the is possible for the machine connected to infinite bus bar.

16. The operating frequency and voltage of an isolated alternator ________ if the prime mover input to motor is increased.
a) increases
b) decreases
c) remains constant
d) no relation exists between the power and frequency
View Answer

Answer: a
Explanation: By varying the prime mover torque, the load angle as well as the operating frequency also get affected.

17. The active power delivered by an alternator will _______ when the prime mover input is increased for the alternator connected to infinite bus bar.
a) increases
b) decreases
c) remains constant
d) no relation exists between the power and prime mover droop characteristic
View Answer

Answer: a
Explanation: The load angle will increase and so the real power will increase in case the prime mover input is increased.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice all areas of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.