Electrical Machines Questions and Answers – Operating Characteristics of DC Motors

«
»

This set of Electrical Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Operating Characteristics of DC Motors”.

1. The speed torque characteristics of the dc motor is best described by following the equation.

w=(Vt/k*flux)-Ra*T/((R*flux)2)
advertisement

a) The speed torque characteristics of the dc motor - option a
b) The speed torque characteristics of the dc motor - option b
c) The speed torque characteristics of the dc motor - option c
d) The speed torque characteristics of the dc motor - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: The speed reduced slightly due to armature drops practically.

2. Mark the correct option which affects the terminal voltage of a dc shunt motor.
a) Armature reaction
b) Source voltage variations
c) Compensating winding
d) Any of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: If the dc motor has compensating winding, flux will remain constant regardless of load.
advertisement
advertisement

3. For a dc shunt motor of 5 kW, running at 1000 rpm, the induced torque will be ____________
a) 47.76 N
b) 57.76 N
c) 35.76 N
d) 37.76 N
View Answer

Answer: a
Explanation: Torque = Power/(speed in rev/s)
= 5000/(2*pi*1000/60)
= 47.76 N.

4. The flux and the internally generated voltage of a dc machine is a ________ function of its magneto-motive force.
a) non-linear
b) linear
c) constant
d) inverse
View Answer

Answer: a
Explanation: The flux and induced emf are non linear function of its mmf.
Participate in Electrical Machines Certification Contest of the Month Now!
advertisement

5. It is advised not to run dc series motor with no load. Why?
a) Because zero torque at no load will make speed infinite
b) Because zero torque as no load will not let machine start
c) Because infinite torque will be produced
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: If the torque is zero in dc series motor then the speed will be infinite causing the damage of the machine permanently.

6. Identify the speed torque characteristics of a dc series motor.
a)The speed torque characteristics of a dc series motor - option a
b) The speed torque characteristics of a dc series motor - option b
c)The speed torque characteristics of a dc series motor - option c
d) The speed torque characteristics of a dc series motor - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: It is inverse in nature. At start it is infinite due to zero flux.
advertisement

7. Choose the best option which identifies about the below characteristics.
Series motor, Cumulative compound motor & shunt motor identifies the characteristics
a) (1)series motor (2) Cumulative compound motor (3) Shunt motor
b) (1)Cumulative compound motor (2) series motor (3) Shunt motor
c) (1)Cumulative compound motor (2) Shunt motor (3) series motor
d) (1)Shunt motor (2) series motor (3) Cumulative compound motor
View Answer

Answer: a
Explanation: Shunt machine has almost constant speed while the series varies as inverse relation with torque.

8. How will the speed torque characteristic of a dc shunt motor and cumulatively compound dc motor perform at no load?
a) Speed torque of dc shunt motor & compound dc motor perform at no load - option a
b) Speed torque of dc shunt motor & compound dc motor perform at no load - option b
c) Speed torque of dc shunt motor & compound dc motor perform at no load - option c
d) Speed torque of dc shunt motor & compound dc motor perform at no load - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: The shunt motor has speed characteristic of linearly falling characteristics as the load increases the speed also falls.
advertisement

9. The speed torque of the differential compound dc motor is shown below. What conclusions can be made?
The machine unable to be used for the speed torque of the differential compound dc motor
a) This is an unstable machine
b) There is regenerative increment in the speed
c) This is impractical to be used
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: This is basically an unstable scenario which makes the machine unable to be used.

10. It is impossible to start a differential compounded dc motor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is so because of the unstable speed and torque characteristics. At starting, armature current and series field current are high. Since the series flux subtracts from shunt flux, series flux actually reverses the magnetic polarity. This motor will typically be still or turn slowly in wrong direction while burning up because of excessive current.

11. A student is given a differential compound motor and he has been asked to make it start. How will he try?
a) By shorting series field at start
b) To run as shunt motor at start
c) By making rated current at start
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: At starting, the flux should be rated so that there is no abnormal situation arise.

12. For a 100 hp 250 V, compound dc motor with compensating winding has a field current of 5 A to produce a voltage of 250 V at 1200 rpm. What will be the shunt field current of this machine at no load?
a) 5 A
b) 5.6 A
c) 4 A
d) 0 A
View Answer

Answer: a
Explanation: At no load, armature current is zero, so the internal generated voltage is 250 V. So 5 A will be the shunt field current at no load.

13. The torque characteristic is best described for a dc series motor with respect to armature current is?
a) The torque characteristic for dc series motor with respect to armature current - option a
b) The torque characteristic for dc series motor with respect to armature current - option b
c) The torque characteristic for dc series motor with respect to armature current - option c
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: After saturation, flux becomes constant. After that we observe a linear region.

14. The torque vs armature current of a differential compound motor in the strong field is?
a) The torque vs armature current of differential compound motor in strong field - option a
b) The torque vs armature current of differential compound motor in strong field - option b
c) The torque vs armature current of differential compound motor in strong field - option c
d) The torque vs armature current of differential compound motor in strong field - option d
View Answer

Answer: a
Explanation: Initially it will act as dc shunt motor but as the speed increases it starts behaving like dc series motor.

15. A dc shunt motor is connected to the source through 3-point starter. Suddenly if we starter handle is moved fastly from off to on position, then the _________
a) motor will draw large current
b) motor will not start
c) motor will burn
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: As the starter is placed very rapidly from off to on the resistance seen by the machine will be very less and it will draw a large starting current.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Machines.

To practice all areas of Electrical Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.