Power Systems Questions and Answers – Effect of Synchronous Machine Excitation – 1

«
»

This set of Power Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Effect of Synchronous Machine Excitation – 1”.

1. The synchronous machine is operating at a normal condition at the generating system, then the angle between rotor axis and the stator magnetic axis is _____________
a) Load angle
b) Power factor angle
c) Impedance angle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation:
The angle between rotor axis & the stator magnetic axis is Load angle
advertisement

2. The angle shown in the figure depends on which of the following given options?
The angle shown in the figure depends on Loading of the system
a) Loading of the system
b) Power factor
c) Operating frequency
d) Power factor, operating frequency, loading of the system
View Answer

Answer: a
Explanation: Load angle depends on the loading of the system, as the load in added or decreased, the synchronous machine will accelerate or decelerate with respect to stator field.

3. Swing equation is very famous for describing the relation between the ___________
a) rotor motion and stator field
b) stator and rotor field
c) load angle and rotor field
d) moment of inertia and rotor motion
View Answer

Answer: a
Explanation: Swing equation describes the relative motion between rotor load angle with respect to stator field as a function of time.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Swing equation which describes the relative motion of the rotor of the machine, is a __________
a) linear and second-order differential equation
b) non linear and second-order differential equation
c) non linear and first-order differential equation
d) non linear and hyperbolic equation
View Answer

Answer: b
Swing equation of rotor of machine is non linear & second-order differential equation
Hence it is a non linear second order differential equation.

5. A variation in the power transfer had been observed at the generating station while power exchange process due to ______ and is known as ______
a) swing of the machine, inertial response
b) sub synchronism, hunting
c) sub synchronism, inertial response
d) swing of the machine, falling out of the rotor
View Answer

Answer: a
Explanation: The power exchange between the mechanical rotor and the electrical grid due to the swing of the rotor is called inertial response.
advertisement

6. Why the angle δ, rotor angle is famously called as the load angle in the equation of rotor dynamics?
a) Due to power exchange is a function of δ
b) Because it dictates the reactive power compensation
c) Due to load variations
d) No dependency on the load dynamics
View Answer

Answer: a
Explanation: Rotor angle is the emf angle and power is a function of it.

7. The transient stability and the steady state stability of a power transmission system ________
a) maintain synchronism between machine and tie lines at all the circumstances
b) maintains frequency exactly at 50 Hz
c) maintain voltage regulation precisely
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Transient stability and steady state stability maintain synchronism between the generating station and tie line.
advertisement

8. We can say a system is stable at steady state is not affected by ____________
a) line losses
b) line reactance
c) generator reactance
d) excitation of alternators
View Answer

Answer: a
Explanation: Line losses do not affect the stability limit of the system.

9. The transient instabilities can occur in a system by ___________
a) Sudden load changes
b) Switching operation
c) Faults
d) Suddenn load changes, switching operation and faults
View Answer

Answer: d
Explanation: All the mentioned factors affect the transient stability of a system.
advertisement

10. Post a three phase fault that occurs in a system, then its transient stability can be examined using ___________
a) solution of swing equation
b) equal area criterion
c) solution of swing equation and equal area criterion
d) solution of swing equation or equal area criterion
View Answer

Answer: a
Explanation: Swing equation provides the rotor dynamics at the transient conditions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Systems.

To practice all areas of Power Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.