Chemical Process Calculation Questions and Answers – Material Balances -III

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Material Balances -III”.

1. A system in which one or more than one conditions vary with time is called
a) Open system
b) Closed system
c) Steady state system
d) Unsteady state system
View Answer

Answer: d
Explanation: A system in which one or more than one conditions vary with time is called Unsteady state system.
advertisement

2. Unsteady state system is also known as
a) Open system
b) Closed system
c) Transient system
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Unsteady state system is also known as transient system.

3. A ____________ is one in which material enters and leaves the system without interruption.
a) Continuous process
b) Batch process
c) Semi-batch process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A continuous is one in which material enters and leaves the system without interruption.

4. ______________is a process in which material is neither added nor removed from a process during operation.
a) Continuous process
b) Batch process
c) Semi-batch process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Batch process is a process in which material is neither added nor removed from a process during operation.
advertisement

5. Soup preparation is an example of _______where nothing is added in between the process.
a) Continuous process
b) Batch process
c) Semi-batch process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Batch process treats a fixed amount of material.

6. A process in which material enters the system but product is not removed during operation is called
a) Continuous process
b) Batch process
c) Semi-batch process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A process in which material enters the system but product is not removed during operation is called semi-batch process.

7. The depletion of a component in a system due to chemical reaction is _________
a) Consumption
b) Degradation
c) Decomposition
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The depletion of a component in a system due to chemical reaction is consumption.
advertisement

8. Find out the incorrect statement
a) Accumulation for a process can be negative
b) Accumulation for a process can be positive
c) Accumulation for a process can be zero
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Accumulation for a process can be negative, positive and zero.

9. A volatile solid material is placed in a tube and vacuum is created inside the tube. If the tube is heated and the solid vaporizes the weight of the material + tube will
a) Decrease
b) Increase
c) Remains same
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Apply mass conservation.

10. The following statement is
If the overall flows in and out for over a time period for several batches are considered, and local batches ignore, the process can be treated as continuous.
a) False
b) True
c) Depends on the process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Over a time period for several batches, a process behaves like a continuous process if local batches are neglected.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn