Chemical Process Calculation Questions and Answers – Material Balances -II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Material Balances -II”.

1. Any arbitrary portion of or whole process that is considered for analysis is called
a) System
b) Boundary
c) Surrounding
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Any arbitrary portion of or whole process that is considered for analysis is called system.
advertisement

2. _________ is the line that encloses the portion of the process that you want to analyse.
a) System
b) Surrounding
c) System Boundary
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: System Boundary is the line that encloses the portion of the process that you want to analyse.

3. A system that does not have material crossing the system boundary is called
a) Closed System
b) Open System
c) Steady state system
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A system that does not have material crossing the system boundary is called Closed System.

4. In open system the material crosses the boundary.
The above given statement is
a) Incorrect
b) Correct
c) Correct for closed system
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In open system the material crosses the boundary.
advertisement

5. Open system is also called a _______ system.
a) Flow
b) Free
c) Steady
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Open system is also called a flow system.

6. A system in which all conditions remain constant with time is called
a) Open system
b) Closed system
c) Steady state system
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A system in which all conditions remain constant with time is called Steady state system.

7. An increase or decrease in the material in a system is called _________
a) Accumulation
b) Negative accumulation
c) Positive accumulation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: An increase or decrease in the material in a system is called accumulation.
advertisement

8. A depletion of material in a system is called ______________
a) Accumulation
b) Negative accumulation
c) Positive accumulation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A depletion of material in a system is called Negative accumulation.

9. Pseudo steady state is not truly steady state but for convenience is treated as steady state.
The above statement for a process is
a) Correct
b) Incorrect
c) Never incorrect
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Pseudo steady state is not truly steady state but for convenience is treated as steady state.

10. Quasi-steady state is same as
a) Pseudo steady state
b) Open system
c) Close system
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Pseudo steady state is same as quasi steady state.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn