Signals & Systems Questions and Answers – Average Power and Energy of a Signal

This set of Signals & Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Average Power and Energy of a Signal”.

1. For the signal \(x (t) = δ(t) – \frac{4}{3} e^{-t} \,u(t) + \frac{1}{3} e^{2t} \,u(t)\). It has how many poles and zeroes at infinity?
a) 1, 0
b) 2, 2
c) 2, 0
d) 0, 0
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the degree of the numerator and denominator of X(s) are equal as shown below,
\(X(s) = 1 – \frac{4}{3} \frac{1}{s+1} + \frac{1}{3} \frac{1}{s-2}\)
\(= \frac{(s-1)^2}{(s+1)(s-2)}\)
∴ X(s) has neither poles nor zeroes at infinity.

2. The resultant signal obtained after frequency convolution along with constant multiplier \(\frac{1}{2πj}\) of the signals whose Laplace transforms are given by, \(\frac{1}{s+2}\) and \(\frac{1}{s+1}\).
a) e-2t + e-t
b) e-2t
c) e-3t
d) e-t
View Answer

Answer: c
Explanation: f3 (t) = f1 (t). f2 (t)
The Laplace transform of f3 (t) is \(\frac{1}{2πj}\) F1(s) * F2(s)
Then, F1(s) = \(\frac{1}{s+2}\)
∴ f1 (t) = e-2t u(t)
F2(s) = \(\frac{1}{s+1}\)
∴ f2 (t) = e-t u(t)
∴ f3 (t) = e-3t (for all t>0).

3. Given signal given, \( y (t) = 2sin (\frac{2}{3} t) + 4sin (\frac{1}{4} t – \frac{π}{4}) + 6sin⁡ (\frac{1}{3} t – \frac{π}{5}) + 8sin⁡ (\frac{1}{2} t – \frac{π}{7}\)). The period of y(t) is ________________
a) 12 π
b) 24 π
c) 8 π
d) 16 π
View Answer

Answer: b
Explanation: ω1 = \(\frac{2}{3}\)
Or, T1 = \(\frac{2π}{ω_1}\) = 3π
Again, ω2 = \(\frac{1}{4}\)
Or, T2 = \(\frac{2π}{ω_2}\) = 8π
Again, ω3 = \(\frac{1}{3}\)
Or, T3 = \(\frac{2π}{ω_3}\) = 6π
And, ω4 = \(\frac{1}{2}\)
Or, T4 = \(\frac{2π}{ω_4}\) = 4π
∴ T = LCM (3π, 8 π, 6π, 4π)
∴ T = 24π.
advertisement
advertisement

4. The signal power of the periodic rectangular pulses of height 1 and width 1, is _______________
a) 0.25 W
b) 0.75 W
c) 0.5 W
d) 1 W
View Answer

Answer: c
Explanation: The signal power in the given signal using Parsevals’s relation is
\(P = \frac{1}{t} \int_0^T x^2 (t) \,dt\)
\(= \frac{1}{2} \int_0^1 1.dt\)
= 0.5 W.

5. Power spectral density of the signal given below is _______________
Find the power spectral density from the given diagram
a) 0
b) 6
c) ∞
d) -6
View Answer

Answer: b
Explanation: P = \(\int_{-∞}^∞ s(f)d(f)\)
= \(\int_{-2}^{-1} 1 \,df + \int_{-1}^1 2 \,df + \int_1^2 1 \,df\)
= 1(-1 + 2) + 2(1 + 1) + 1(2 – 1)
= 1 + 4 + 1 = 6.

6. A periodic signal has power \(\frac{P}{4}\) equal to average energy per period then rms value of signal is given by ________________
a) \(\frac{\sqrt{P}}{4}\)
b) \(\frac{P}{4}\)
c) \(\frac{P}{2}\)
d) \(\frac{\sqrt{P}}{2}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: For an energy signal if the average energy per period is P, then the rms value which corresponds to a DC signal is equal to \(\sqrt{P}\).
∴ \(\frac{P}{4}\) –> x(t), then xrms (t) –> \(\frac{\sqrt{P}}{2}\).

7. For a LTI system consisting of two integrators, the output of the first integrator is inverted and fed as input to the sigma at beginning and output of the second integrator is also inverted and fed as input to the sigma at the beginning. The input is x (t) and output y (t), the transfer function is ______________
a) \(\frac{1}{s+4}\)
b) \(\frac{1}{s^2+4s+3}\)
c) \(\frac{1}{s^2-4s-3}\)
d) \(\frac{1}{s^2-4s+3}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Transfer function of linear loop = \(\displaystyle\frac{\frac{1}{s}}{1 + \frac{4}{s}}\)
= \(\frac{1}{s+4}\)
∴ Transfer function of the overall system = \(\displaystyle\frac{\frac{1}{s(s+4)}}{1 + \frac{3}{s(s+4)}}\)
= \(\frac{1}{s^2+4s+3}\).
advertisement

8. A system has a block G1(s) which has input x (s) and output y1(s). This output is fed as input to a second block G2(s) which has output y2(s). For this system, G1(s) = \(\frac{s^{-1}}{1 + 2s^{-1} + s^{-2}}\).
G2(s) for the given system to be invertible is given by _______________
a) \(\frac{s}{1+2s+s^2}\)
b) \(\frac{1+2s+s^2}{s}\)
c) \(\frac{1}{1+2s+s^2}\)
d) 1+2s+s2
View Answer

Answer: b
Explanation: Given that G2(s) should be the inverse of G1(s).
∴ G2(s) = \(G_1^{-1} (s)\)
Or, G1(s) = \(\frac{s^{-1}}{1 + 2s^{-1} + s^{-2}}\)
∴ G2(s) = \(G_1^{-1} (s) = \frac{1+2s+s^2}{s}\).

9. The convolution y [n] = x [n] * h [n], where x [n] = {1,2,4} and h [n] = {1,1,1,1,1} is ________________
a) {1,3,7,7,7,6,4}
b) {1,3,3,7,7,6,4}
c) {1,2,4}
d) {1,3,7}
View Answer

Answer: a
Explanation: Given x [n] = {1, 2, 4} and h [n] = {1, 1, 1, 1, 1}.
Now, y [n] is the convolution of x [n] and h [n].
Hence, y [n] = {1, 3, 7, 7, 7, 6, 4}.
advertisement

10. Given a periodic function having half wave symmetry. Then the function is ________________
a) An even function
b) An odd function
c) Both odd and even functions
d) Neither odd nor even functions
View Answer

Answer: c
Explanation: Let the time period be T then, f (t) = f (t ± T)
The function has half wave symmetry i.e., f (t) = -f \((t + \frac{T}{2})\).

11. The signal power of the signal x (t) = 2sin 2t + 4sin 4t + 6cos 4t + 2cos 2t with period 0.5 is ________________
a) 30 W
b) 36 W
c) 60 W
d) 12 W
View Answer

Answer: a
Explanation: Signal power = 0.5(22 + 42 + 62 + 22)
= 0.5(4 + 16 + 36 + 4)
= 0.5(20 + 40) = 30 W.

12. A signal is a power signal if the signal has average power equal to __________
a) Infinite
b) Finite
c) Zero
d) Does not depend on the average power value
View Answer

Answer: b
Explanation: A signal is said to be a power signal if and only if the average power of the signal is finite. In other words, we can say that a signal is a power signal if the energy of the signal is infinite, i.e., E = ∞.

13. A signal is an energy signal if the signal has average energy equal to __________
a) Infinite
b) Finite
c) Zero
d) Does not depend on the average energy value
View Answer

Answer: b
Explanation: A signal is said to be an energy signal if and only if the average energy of the signal is finite. In other words, we can say that a signal is an energy signal if the average power of the signal is infinite, i.e., P = ∞.

14. The energy in the time-domain representation of a signal is the same as in the frequency domain representation normalized by ___________
a) 2π
b) π
c) \(\frac{π}{2}\)
d) \(\frac{π}{4}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The solution lies in the basic definition of Parseval’s theorem.
We know that Parseval’s energy and power theorem states that, the energy in the time-domain representation of a signal is equal to the energy in the frequency domain representation normalized by 2π.

15. The system characterized by the equation y (t) = ax (t) + b is ____________
a) Linear for any value of b
b) Linear if b>0
c) Linear if b<0
d) Non-linear
View Answer

Answer: d
Explanation: The system is non-linear. The principle of homogeneity states that if for any input signal X (t), i.e. scaling any input signal scales the output signal by the same factor, then the signal X (t) is homogeneous. Because x (t) does not lead to y (t) = 0, which is a direct violation of the principle of homogeneity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Signals & Systems.

To practice all areas of Signals & Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.