Signals & Systems Questions and Answers – Properties of Systems – I

«
»

This set of Signals & Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Properties of Systems – I”.

1. Is the system y(t) = Rx(t), where R is a arbitrary constant, a memoryless system?
a) Yes
b) No
View Answer

Answer: a
Explanation: The output of the system depends on the input of the system at the same time instant. Hence, the system has to be memoryless.
advertisement

2. Does the following discrete system have the parameter of memory, y[n] = x[n-1] + x[n] ?
a) Yes
b) No
View Answer

Answer: a
Explanation: y[n] depends upon x[n-1], i.e at the earlier time instant, thus forcing the system to have memory.

3. y[t]= ∫x[t],t ranges from 0 to t. Is the system a memoryless one?
a) Yes
b) No
c) Both memoryless and having memory
d) None of the Mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: While evaluating the integral, it becomes imperative to know the values of x[t] from 0 to t, thus making the system requiring memory.
advertisement
advertisement

4. y(t) = sin(x(t-1)) : Comment on its memory aspects.
a) Having memory
b) Needn’t have memory
c) Memoryless system
d) Time invariant system
View Answer

Answer: a
Explanation: The output at any time t = A, requires knowing the input at an earlier time, t = A – 1, hence making the system require memory aspects.

5. Construct the inverse system of y(t) = 2x(t)
a) y(t) = 0.5x(t)
b) y(t) = 2x(t)
c) y(2t) = x(t)
d) y(t) = x(2t)
View Answer

Answer: a
Explanation: Now, y(t) = 2x(t) => x(t) = 0.5*y(t)
Thus, reversing x(t) <-> y(t), we obtain the inverse system: y(t) = 0.5x(t)
advertisement

6. y(t) = x2(t). Is y(t) = sqrt(x(t)) the inverse of the first system?
a) Yes
b) No
c) Inverse doesn’t exist
d) Inverse exist
View Answer

Answer: b
Explanation: We cannot determine the sign of the input from the second function, thus, the output doesn’t replicate the input. Thus, the second function is not an inverse of the first one.

7. Comment on the causality of y[n] = x[-n].
a) Time invariant
b) Causal
c) Non causal
d) Time varying
View Answer

Answer: c
Explanation: For positive time, the system may seem to be causal. However, for negative time, the output depends on time at a positive sign, thus being in the future, enforcing non causality.
advertisement

8. y(t) = x(t-2) + x(2-t). Comment on its causality:
a) Causal
b) Time variant
c) Non causal
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For a time instant existing between 0 and 1, it would depend on the input at a time in the future as well, hence being non causal.

9. Comment on the causality of y[n] = n*x[n].
a) Time invariant
b) Time varying
c) Non causal
d) Causal
View Answer

Answer: d
Explanation: For positive time, the system may seem to be causal. For negative time, the output depends on the same time instant, thus making it causal.

advertisement

10. Comment on the linearity of y[n] = n*x[n].
a) Linear
b) Only additive
c) Not scalable
d) Non linear
View Answer

Answer: d
Explanation: The function obeys the scaling/homogeneity property, but doesn’t obey the additivity property, thus not being linear.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Signals & Systems.

To practice all areas of Signals & Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter