Signals & Systems Questions and Answers – Properties of Systems – II

«
»

This set of Signals & Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Properties of Systems – II”.

1. What is the following type of system called? y[n] = x[n] + y[n-1].
a) Subtractor system
b) Adder system
c) Product System
d) Divisor System
View Answer

Answer: b
Explanation: If we write for n-1, n-2, .. we will obtain y[n] = x[n] + x[n-1] + x[n-2] …,
thus obtaining an adder system.

2. Which of the following systems is linear?
a) y(t) = sin(x(t))
b) y(t) = log(x(t))
c) y(t) = cos(x(t))
d) y(t) = dx(t)/dt
View Answer

Answer: d
Explanation: Only d satisfies both the scaling and the additivity properties.

3. Which of the following systems is stable?
a) y(t) = log(x(t))
b) y(t) = exp(x(t))
c) y(t) = sin(x(t))
d) y(t) = tx(t) + 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Stability implies that a bounded input should give a bounded output. In a, b, d there are regions of x, for which y reaches infinity/negative infinity. Thus the sin function always stays between -1 and 1, and is hence stable.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following systems is time invariant?
a) y(t) = x(2t) + x(t)
b) y(t) = x(t) + x(1-t)
c) y(t) = -x(t) + x(1-t)
d) y(t) = x(t) + x(t-1)
View Answer

Answer: d
Explanation: In each of a, b and c there is a negative sign of t involved, which means a backward shift of t-0 in time, would mean a forward shift in each of them. However, only in d, the backward shift will remain as backward, and undiminished.

5. State whether the differentiator system is causal or not.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The derivative of a function can be written in forward difference and in backward difference form, hence the derivative would depend on a slightly forward value of the function, thus making it non causal.

6. State whether the differentiator system is a stable system or not.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The derivative of a function can be unbounded at some bounded inputs, like tan(x) at x=pi/2, hence the differentiator system is unstable in general, when the input is not specified.

7. Which of the following systems is memoryless?
a) y(t) = x(2t) + x(t)
b) y(t) = x(t) + 2x(t)
c) y(t) = -x(t) + x(1-t)
d) y(t) = x(t) + 2x(t+2)
View Answer

Answer: b
Explanation: A system possessing no memory has its output depending upon the input at the same time instant, which is prevalent only in option b.
advertisement

8. For what value of k, will the following system be time invariant?
y(t) = x(t) + x(kt) – x(2t) + x(t-1)
a) 1
b) 2
c) 3
d) 2.5
View Answer

Answer: b
Explanation: A system possessing no memory has its output depending upon the input at the same time instant, which is prevalent only in option b.

9. State if the following system is periodic or not. y(t) = sin(sqrt(2)*x(t))
a) No
b) Yes
View Answer

Answer: a
Explanation: The function y = sin(nx) is periodic only for rational ‘n’.
advertisement

10. State whether the following system is periodic or not. y(t) = log(sin(x(t)).
a) Yes
b) No
View Answer

Answer: b
Explanation: Sin x is a periodic function, but log x is not a periodic function. Thus y is log t, where t= sin x, thus y is not periodic.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Signals & Systems.

To practice all areas of Signals & Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.