Signals & Systems Questions and Answers – System Classification and Properties – 1

»

This set of Signals & Systems Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “System Classification and Properties – 1”.

1. The type of systems which are characterized by input and the output quantized at certain levels are called as
a) analog
b) discrete
c) continuous
d) digital
View Answer

Answer: b
Explanation: Discrete systems have their input and output values restricted to enter some quantised/discretized levels.

2. The type of systems which are characterized by input and the output capable of taking any value in a particular set of values are called as
a) analog
b) discrete
c) digital
d) continuous
View Answer

Answer: d
Explanation: Continuous systems have a restriction on the basis of the upper bound and lower bound, but within this set, the input and output can assume any value. Thus, there are infinite values attainable in this system

3. An example of a discrete set of information/system is
a) the trajectory of the Sun
b) data on a CD
c) universe time scale
d) movement of water through a pipe
View Answer

Answer: b
Explanation: The rest of the parameters are continuous in nature. Data is stored in the form of discretized bits on CDs.
advertisement
advertisement

4. A system which is linear is said to obey the rules of
a) scaling
b) additivity
c) both scaling and additivity
d) homogeneity
View Answer

Answer: c
Explanation: A system is said to be additive and scalable in order to be classified as a linear system.

5. A time invariant system is a system whose output
a) increases with a delay in input
b) decreases with a delay in input
c) remains same with a delay in input
d) vanishes with a delay in input
View Answer

Answer: c
Explanation: A time invariant system’s output should be directly related to the time of the output. There should be no scaling, i.e. y(t) = f(x(t)).

6. Should real time instruments like oscilloscopes be time invariant?
a) Yes
b) Sometimes
c) Never
d) They have no relation with time variance
View Answer

Answer: a
Explanation: Oscilloscopes should be time invariant, i.e they should work the same way everyday, and the output should not change with the time at which it is operated.

7. All real time systems concerned with the concept of causality are
a) non causal
b) causal
c) neither causal nor non causal
d) memoryless
View Answer

Answer: b
Explanation: All real time systems are causal, since they cannot have perception of the future, and only depend on their memory.
advertisement

8. A system is said to be defined as non causal, when
a) the output at the present depends on the input at an earlier time
b) the output at the present does not depend on the factor of time at all
c) the output at the present depends on the input at the current time
d) the output at the present depends on the input at a time instant in the future
View Answer

Answer: d
Explanation: A non causal system’s output is said to depend on the input at a time in the future.

9. When we take up design of systems, ideally how do we define the stability of a system?
a) A system is stable, if a bounded input gives a bounded output, for some values of the input
b) A system is unstable, if a bounded input gives a bounded output, for all values of the input
c) A system is stable, if a bounded input gives a bounded output, for all values of the input
d) A system is unstable, if a bounded input gives a bounded output, for some values of the input
View Answer

Answer: c
Explanation: For designing a system, it should be kept in mind that the system does not blow out for a finite input. Thus, every finite input should give a finite output.
advertisement

10. All causal systems must have the component of
a) memory
b) time invariance
c) stability
d) linearity
View Answer

Answer: a
Explanation: Causal systems depend on the functional value at an earlier time, compelling the system to possess memory.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Signals & Systems.

To practice all areas of Signals & Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.