Digital Signal Processing Questions and Answers – Signals, Systems and Signal Processing

«
»

This set of Digital Signal Processing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “signals, Systems and Signal Processing”.

1. Which of the following is common independent variable for speech signal, EEG and ECG?
a) Time
b) Spatial coordinates
c) Pressure
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Speech, EEG and ECG signals are the examples of information-bearing signals that evolve as functions of a single independent variable, namely, time.
advertisement

2. Which of the following conditions made digital signal processing more advantageous over analog signal processing?
a) Flexibility
b) Accuracy
c) Storage
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Digital programmable system allows flexibility in reconfiguring the DSP operations by just changing the program, as the digital signal is in the form of 1 and 0’s it is more accurate and it can be stored in magnetic tapes.

3. Which property does y(t)=x(1-t) exhibit?
a) Time scaling
b) Time shifting
c) Reflecting
d) Time shifting and reflecting
View Answer

Answer: d
Explanation: First the signal x(t) is shifted by 1 to get x(1+t) and it is reflected to get x(1-t). So, it exhibits both time shifting and reflecting properties.
advertisement
advertisement

4. If x(n)=(0,1,2,3,3,0,0,0) then x(2n) is?
a) (0,2,4,6,6,0,0,0)
b) (0,1,2,3,3,0,0,0)
c) (0,2,3,0,0,0,0,0)
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Substitute n=0,1,2… in x(2n) and obtain the values from the given x(n).

5. If x(n)=(0,0,1,2,3,4,0,0) then x(n-2) is?
a) (0,0,2,4,6,8,0,0)
b) (0,0,1,2,3,4,0,0)
c) (1,2,3,4,0,0,0,0)
d) (0,0,0,0,1,2,3,4)
View Answer

Answer: d
Explanation: The signal x(n) is shifted right by 2.
advertisement

6. If x(n)=(0,0,1,1,1,1,1,0) then x(3n+1) is?
a) (0,1,0,0,0,0,0,0)
b) (0,0,1,1,1,1,0,0)
c) (1,1,0,0,0,0,0,0)
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: First shift the given signal left by 1 and then time scale the obtained signal by 3.

7. If a signal x(t) is processed through a system to obtain the signal (x(t)2), then the system is said to be ____________
a) Linear
b) Non-linear
c) Exponential
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Let the input signal be ‘t’. Then the output signal after passing through the system is y=t2 which is the equation of a parabola. So, the system is non-linear.
advertisement

8. What are the important block(s) required to process an input analog signal to get an output analog signal?
a) A/D converter
b) Digital signal processor
c) D/A converter
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The input analog signal is converted into digital using A/D converter and passed through DSP and then converted back to analog using a D/A converter.

9. Which of the following block is not required in digital processing of a RADAR signal?
a) A/D converter
b) D/A converter
c) DSP
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In the digital processing of the radar signal, the information extracted from the radar signal, such as the position of the aircraft and its speed, may simply be printed on a paper. So, there is no need of an D/A converter in this case.
advertisement

10. Which of the following wave is known as “amplitude modulated wave” of x(t)?
a) C.x(t) (where C is a constant)
b) x(t)+y(t)
c) x(t).y(t)
d) dx(t)/dt
View Answer

Answer: c
Explanation: The multiplicative operation is often encountered in analog communication, where an audio frequency signal is multiplied by a high frequency sinusoid known as carrier. The resulting signal is known as “amplitude modulated wave”.

11. What is the physical device that performs an operation on the signal?
a) Signal source
b) System
c) Medium
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A system is a physical device which performs the operation on the signal and modifies the input signal.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Digital Signal Processing.

To practice all areas of Digital Signal Processing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter