Signals & Systems Questions and Answers – Gibb’s Phenomena, Convergence of Fourier Series

This set of Basic Signals & Systems Questions and Answers focuses on “Gibb’s Phenomena, Convergence of Fourier Series”.

1. When is the gibbs phenomenon present in a signal x(t)?
a) Only when there is a discontinuity in the signal
b) Only when the signal is discrete
c) Only when there is a jump discontinuity in the signal
d) Gibbs phenomenon is not possible in continuous signals
View Answer

Answer: c
Explanation: The gibbs phenomenon present in a signal x (t), only when there is a jump discontinuity in the signal.

2. Where does the gibbs phenomenon occur?
a) Gibbs phenomenon occurs near points of discontinuity
b) Gibbs phenomenon occurs only near points of discontinuity
c) Gibbs phenomenon occurs only ahead of points of discontinuity
d) Gibbs phenomenon does not occur near points of discontinuity
View Answer

Answer: b
Explanation: The gibbs phenomenon present in a signal x(t), only when there is a jump discontinuity in the signal. Gibbs phenomenon occurs only near points of discontinuity that is approximated by a fourier series in which only a finite number of terms are kept constant.

3. What causes the gibbs phenomenon?
a) Abruptly terminating the signals
b) Abruptly integrating the signals
c) x(t) should be continuous only
d) Signal should be discontinuous
View Answer

Answer: a
Explanation: In case gibbs phenomenon, When a continuous function is synthesized by using the first N terms of the fourier series, we are abruptly terminating the signal, giving weigtage to the first N terms and zero to the remaining. This abrupt termination causes it.
advertisement
advertisement

4. When a continuous function is synthesized by using the first N terms of the fourier series does the gibbs phenomenon occur?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The gibbs phenomenon present in a signal x(t), only when there is a jump discontinuity in the signal. When a continuous function is synthesized by using the first N terms of the fourier series, the synthesized function approaches the signal for all t↔∞. No gibbs phenomenon occurs.

5. When is fourier convergence theorem applicable?
a) Infinite series limit
b) Continuous function limit
c) Discrete function limit
d) Break point limits
View Answer

Answer: a
Explanation: According to fourier convergence theorem, near a point of discontinuity the fourier series approximation oscillates about the numerical value it should achieve, which is valid in an infinite series limit.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. What is the fourier convergence theorem?
a) Fourier series approximation oscillates about the numerical value
b) Fourier coefficients converge near a discontinued point
c) In any finite interval, x (t) is of unbounded variation
d) In majority finite interval, x(t) is of unbounded variation
View Answer

Answer: a
Explanation: According to fourier convergence theorem, near a point of discontinuity the fourier series approximation oscillates about the numerical value it should achieve. This is valid in an infinite series limit.

7. The overshoot near discontinuity vanishes as more and modes are retained.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The overshoot near discontinuity does not vanish as more and modes are retained. Instead, the overshoot is finite no matter what finite numbers of modes N are retained.
advertisement

8. What is the overshoot number?
a) Infinite
b) Finite
c) Zero
d) More than 10
View Answer

Answer: b
Explanation: The overshoot near discontinuity does not vanish as more and modes are retained. Instead, the overshoot is finite no matter what finite numbers of modes N are retained. Even though the region of overshoot gets progressively smaller as N ↔∞.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Signals & Systems.

advertisement

To practice basic questions and answers on all areas of Signals & Systems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.