Neural Networks Question and Answers – Pattern Classification – 2

«
»

This set of Neural Networks Test focuses on “Pattern Classification – 2”.

1. Convergence in perceptron learning takes place if and only if:
a) a minimal error condition is satisfied
b) actual output is close to desired output
c) classes are linearly separable
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Linear separability of classes is the condition for convergence of weighs in perceprton learning.

2. When line joining any two points in the set lies entirely in region enclosed by the set in M-dimensional space , then the set is known as?
a) convex set
b) concave set
c) may be concave or convex
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A convex set is a set of points in M-dimensional space such that line joining any two points in the set lies entirely in region enclosed by the set.

3. Is it true that percentage of linearly separable functions will increase rapidly as dimension of input pattern space is increased?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: b
Explanation: There is decrease in number of linearly separable functions as dimension of input pattern space is increased.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. If pattern classes are linearly separable then hypersurfaces reduces to straight lines?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: Hypersurfaces reduces to straight lines, if pattern classes are linearly separable.

5. As dimensionality of input vector increases, what happens to linear separability?
a) increases
b) decreases
c) no effect
d) doesn’t depend on dimensionality
View Answer

Answer: b
Explanation: Linear separability decreases as dimensionality increases.

6. In a three layer network, shape of dividing surface is determined by?
a) number of units in second layer
b) number of units in third layer
c) number of units in second and third layer
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Practically, number of units in second layer determines shape of dividing surface.

7. In a three layer network, number of classes is determined by?
a) number of units in second layer
b) number of units in third layer
c) number of units in second and third layer
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Practically, number of units in third layer determines number of classes.
advertisement

8. Intersection of linear hyperplanes in three layer network can only produce convex surfaces, is the statement true?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: Intersection of linear hyperplanes in three layer network can only produce convex surfaces.

9. Intersection of convex regions in three layer network can only produce convex surfaces, is the statement true?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: b
Explanation: Intersection of convex regions in three layer network can produce nonconvex regions.
advertisement

10. If the output produces nonconvex regions, then how many layered neural is required at minimum?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: Adding one more layer of units to three layer can yield surfaces which can separate even nonconvex regions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Neural Networks.

To practice all areas of Neural Networks for various tests, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.