Neural Network Questions and Answers – Boltzman Machine – 1

«
»

This set of Neural Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Boltzman Machine – 1″.

1. Probability of error in recall of stored patterns can be reduced if?
a) patterns are stored appropriately
b) inputs are captured appropriately
c) weights are chosen appropriately
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Probability of error in recall of stored patterns can be reduced if weights are chosen appropriately.
advertisement

2. What is pattern environment?
a) probability of desired patterns
b) probability of given patterns
c) behaviour of system
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Pattern environment is probability distribution of given patterns.

3. For what purpose is pattern environment useful?
a) determining structure
b) determining desired outputs
c) determining future inputs
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Pattern environment is useful for determining weights.

4. What should be the aim of training procedure in boltzman machine of feedback networks?
a) to capture inputs
b) to feedback the captured outputs
c) to capture the behaviour of system
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The training procedure should try to capture the pattern environment.

5. What consist of boltzman machine?
a) fully connected network with both hidden and visible units
b) asynchronous operation
c) stochastic update
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Boltzman machine consist of fully connected network with both hidden and visible units operating asynchronously with stochastic update.
advertisement

6. By using which method, boltzman machine reduces effect of additional stable states?
a) no such method exist
b) simulated annealing
c) hopfield reduction
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: boltzman machine uses simulated annealing to reduce the effect of additional stable states.

7. For which other task can boltzman machine be used?
a) pattern mapping
b) feature mapping
c) classification
d) pattern association
View Answer

Answer: d
Explanation: Boltzman machine can be used for pattern association.

8. How are energy minima related to probability of occurrence of corresponding patterns in the environment?
a) directly
b) inversely
c) directly or inversely
d) no relation
View Answer

Answer: a
Explanation: Energy minima is directly related to probability of occurrence of corresponding patterns in the environment.

9. Is exact representation of pattern environment possible?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: b
Explanation: Exact representation of pattern environment is not possible.

10. What may be the reasons for non zero probability of error in recalling?
a) spurious stable states
b) approximation in pattern environment representation
c) extra stable states
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are the primary reasons for existence of non zero probability of error.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Neural Networks.

To practice all areas of Neural Networks, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn