Neural Network Questions and Answers – Hopfield Model-2

«
»

This set of Neural Networks MCQs focuses on “Hopfield Model – 2”.

1. In hopfield network with symmetric weights, energy at each state may?
a) increase
b) decrease
c) decrease or remain same
d) decrease or increase
View Answer

Answer: c
Explanation: Energy of the network cant increase as it may then lead to instability.

2. In hopfield model with symmetric weights, network can move to?
a) lower
b) higher
c) lower or higher
d) lower or same
View Answer

Answer: d
Explanation: In hopfield model with symmetric weights, network can move to lower or same state.

3. Can error in recall due to false minima be reduced?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: There are generally two methods to reduce error in recall due to false minima.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. How can error in recall due to false minima be reduced?
a) deterministic update for states
b) stochastic update for states
c) not possible
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Error in recall due to false minima can be reduced by stochastic update for states.

5. Energy at each state in hopfield with symmetric weights network may increase or decrease?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: b
Explanation: Energy of the network cant increase as it may then lead to instability.

6. Pattern storage problem which cannot be represented by a feedback network of given size can be called as?
a) easy problems
b) hard problems
c) no such problem exist
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Pattern storage problem which cannot be represented by a feedback network of given size are known as hard problems.

7. What is the other way to reduce error in recall due to false minima apart from stochastic update?
a) no other method exist
b) by storing desired patterns at lowest energy minima
c) by storing desired patterns at energy maxima
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Error in recall due to false minima can be reduced by stochastic update or by storing desired patterns at lowest energy minima.
advertisement

8. How can error in recall due to false minima be further reduced?
a) using suitable activation dynamics
b) cannot be further reduced
c) by storing desired patterns at energy maxima
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Error in recall due to false minima can further be reduced by using suitable activation dynamics.

9. As temperature increase, what happens to stochastic update?
a) increase in update
b) decrease in update
c) no change
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Temperature doesn’t effect stochastic update.
advertisement

10. Why does change in temperature doesn’t effect stochastic update?
a) shape landscape depends on the network and its weights which varies accordingly and compensates the effect
b) shape landscape depends on the network and its weights which is fixed
c) shape landscape depends on the network, its weights and the output function which varies accordingly and compensates the effect
d) shape landscape depends on the network, its weights and the output function which is fixed
View Answer

Answer: d
Explanation: Change in temperature doesn’t effect stochastic update because shape landscape depends on the network, its weights and the output function which is fixed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Neural Networks.

To practice all areas of Neural Networks, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.