Neural Network Questions and Answers – Activation Models

«
»

This set of Neural Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Activation Models″.

1. Activation value is associated with?
a) potential at synapses
b) cell membrane potential
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Cell membrane potential determines the activation value in neural nets.

2. In activation dynamics is output function bounded?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the nature of output function in activation dynamics.

3. What’s the actual reason behind the boundedness of the output function in activation dynamics?
a) limited neural fluid
b) limited fan in capacity of inputs
c) both limited neural fluid & fan in capacity
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: It is due to the limited current carrying capacity of cell membrane.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is noise saturation dilemma?
a) at saturation state neuron will stop working, while biologically it’s not feasible
b) how can a neuron with limited operating range be made sensitive to nearly unlimited range of inputs
c) can be either way
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Threshold value setting has to be adjusted properly.

5. Broadly how many kinds of stability can be defined in neural networks?
a) 1
b) 3
c) 2
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: There exist broadly structural & global stability in neural.

6. What is structural stability?
a) when both synaptic & activation dynamics are simultaneously used & are in equilibrium
b) when only synaptic dynamics in equilibrium
c) when only synaptic dynamics in equilibrium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Refers to state equilibrium situation where small perturbations brings network back to equilibrium.

7. What is global stability?
a) when both synaptic & activation dynamics are simultaneously used & are in equilibrium
b) when only synaptic & activation dynamics are used
c) when only synaptic dynamics in equilibrium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Global stability means neuron as a whole is stable.
advertisement

8. Which models belongs to main subcategory of activation models?
a) additive & subtractive activation models
b) additive & shunting activation models
c) subtractive & shunting activation models
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Additive & shunting activation models are the most basic category of activation models.

9.What is the assumption of perkels model, if f(x) is the output function in additive activation model?
a) f(x)=x
b) f(x)=x2
c) f(x)=x3
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Perkels model assumes output function to be linear.
advertisement

10. Who proposed the shunting activation model?
a) rosenblatt
b) hopfield
c) perkel
d) grossberg
View Answer

Answer: d
Explanation: Grossberg proposed the model in 1982.

11. What was the goal of shunting activation model?
a) to make system dynamic
b) to keep operating range of activation value to a specified range
c) to make system static
d) can be either for dynamic or static, depending on inputs
View Answer

Answer: b
Explanation: Stabilizing & bounding the unbounded range of activation value was the primary goal of this model.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Neural Networks.

To practice all areas of Neural Networks, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.