Neural Network Questions and Answers – Pattern Recognition

«
»

This set of Neural Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pattern Recognition″.

1. From given input-output pairs pattern recognition model should capture characteristics of the system?
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: From given input-output pairs pattern recognition model should be able to capture characteristics of the system & hence should be designed in that manner.

2. Let a(l), b(l) represent in input-output pairs, where “l” varies in natural range of no.s, then if a(l)=b(l)?
a) problem is heteroassociation
b) problem is autoassociation
c) can be either auto or heteroassociation
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When a(l)=b(l) problem is classified as autoassociation.

3. Let a(l), b(l) represent in input-output pairs, where “l” varies in natural range of no.s, then if a(l)=!b(l)?
a) problem is heteroassociation
b) problem is autoassociation
c) can be either auto or heteroassociation
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When a(l) & b(l)are distinct, problem is classified as autoassociation.
advertisement
advertisement

4. The recalled output in pattern association problem depends on?
a) nature of input-output
b) design of network
c) both input & design
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The recalled output in pattern association problem depends on both input & design of network.

5. If a(l) gives output b(l) & a’=a(l)+m,where m is small quantity & if a’ gives ouput b(l) then?
a) network exhibits accretive behaviour
b) network exhibits interpolative behaviour
c) exhibits both accretive & interpolative behaviour
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: This follows from basic definition of accretive behaviour in neural.

6. If a(l) gives output b(l) & a’=a(l)+m,where m is small quantity & if a’ gives ouput b(l)+n then?
a) network exhibits accretive behaviour
b) network exhibits interpolative behaviour
c) exhibits both accretive & interpolative behaviour
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: This follows from basic definition in neural.

7. Can system be both interpolative & accretive at same time?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: b
Explanation: System can’t exhibit both behaviour at same time. since these are based on different approach & algorithm.
advertisement

8. What are 3 basic types of neural nets that form basic functional units among
i)feedforward ii) loop iii) recurrent iv) feedback v) combination of feed forward & back
a) i, ii, iii
b) i, ii, iv
c) i, iv, v
d) i, iii, v
View Answer

Answer: c
Explanation: These form the basic functional units of neural nets.

9. Feedback networks are used for autoassociation & pattern storage?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: Feedback networks are typically used for autoassociation & pattern storage.
advertisement

10. Feedforward networks are also used for autoassociation & pattern storage?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: b
Explanation: Feedforward networks are used for pattern mapping.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Neural Networks.

To practice all areas of Neural Networks, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.