Neural Network Questions and Answers – Learning Laws – 1

«
»

This set of Neural Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Learning Laws-1″.

1. What is hebbian learning?
a) synaptic strength is proportional to correlation between firing of post & presynaptic neuron
b) synaptic strength is proportional to correlation between firing of postsynaptic neuron only
c) synaptic strength is proportional to correlation between firing of presynaptic neuron only
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Folllows from basic definition of hebbian learning.

2. What is differential hebbian learning?
a) synaptic strength is proportional to correlation between firing of post & presynaptic neuron
b) synaptic strength is proportional to correlation between firing of postsynaptic neuron only
c) synaptic strength is proportional to correlation between firing of presynaptic neuron only
d) synaptic strength is proportional to changes in correlation between firing of post & presynaptic neuron
View Answer

Answer: d
Explanation: Differential hebbian learning is proportional to changes in correlation between firing of post & presynaptic neuron.

3. What is competitive learning?
a) learning laws which modulate difference between synaptic weight & output signal
b) learning laws which modulate difference between synaptic weight & activation value
c) learning laws which modulate difference between actual output & desired output
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Competitive learning laws modulate difference between synaptic weight & output signal.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is differential competitive learning?
a) synaptic strength is proportional to changes of post & presynaptic neuron
b) synaptic strength is proportional to changes of postsynaptic neuron only
c) synaptic strength is proportional to changes of presynaptic neuron only
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Differential competitive learning is based on to changes of postsynaptic neuron only.

5. What is error correction learning?
a) learning laws which modulate difference between synaptic weight & output signal
b) learning laws which modulate difference between synaptic weight & activation value
c) learning laws which modulate difference between actual output & desired output
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Error correction learning is base on difference between actual output & desired output.

6. Continuous perceptron learning is also known as delta learning?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: Follows from basic definition of delta learning.

7. Widrows LMS algorithm is also based on error correction learning?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: It uses the instantaneous squared error between desired & actual output of unit.
advertisement

8. Error correction learning is type of?
a) supervised learning
b) unsupervised learning
c) can be supervised or unsupervised
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since desired output for an input is known.

9. Error correction learning is like learning with teacher?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: Since desired output for an input is known.
advertisement

10. What is reinforcement learning?
a) learning is based on evaluative signal
b) learning is based o desired output for an input
c) learning is based on both desired output & evaluative signal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Reinforcement learning is based on evaluative signal.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Neural Networks.

To practice all areas of Neural Networks, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.