Neural Network Questions and Answers – Hopfield Model-1

«
»

This set of Neural Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hopfield Model – 1″.

1. How can states of units be updated in hopfield model?
a) synchronously
b) asynchronously
c) synchronously and asynchronously
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: States of units be updated synchronously and asynchronously in hopfield model.

2. What is synchronous update in hopfield model?
a) all units are updated simultaneously
b) a unit is selected at random and its new state is computed
c) a predefined unit is selected and its new state is computed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In synchronous update, all units are updated simultaneously.

3. What is asynchronous update in hopfield model?
a) all units are updated simultaneously
b) a unit is selected at random and its new state is computed
c) a predefined unit is selected and its new state is computed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In asynchronous update, a unit is selected at random and its new state is computed.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Asynchronous update ensures that the next state is atmost unit hamming distance from current state, is that true?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: Asynchronous update ensures that the next state is at most unit hamming distance from current state.

5. If pattern is to be stored, then what does stable state should have updated value of?
a) current sate
b) next state
c) both current and next state
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Stable state should have updated value of current sate.

6. For symmetric weights there exist?
a) basins of attraction corresponding to energy minimum
b) false wells
c) fluctuations in energy landscape
d) none of he mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For symmetric weights there exist a stable point.

7. If connections are not symmetric then basins of attraction may correspond to?
a) oscillatory regions
b) stable regions
c) chaotic regions
d) oscillatory or chaotic regions
View Answer

Answer: d
Explanation: If connections are not symmetric then basins of attraction may correspond to oscillatory or chaotic regions.
advertisement

8. For analysis of storage capacity what are the conditions imposed on hopfield model?
a) symmetry of weights
b) asynchronous update
c) symmetry of weights and asynchronous update
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: For analysis of storage capacity, symmetry of weights and asynchronous update conditions are imposed on hopfield model.

9. What is gradient descent?
a) method to find the absolute minimum of a function
b) method to find the absolute maximum of a function
c) maximum or minimum, depends on the situation
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Gradient descent gives absolute minimum of a function.
advertisement

10. If connections are not symmetric then basins of attraction may correspond to oscillatory or stable regions, is that true?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: b
Explanation: Asymmetric weight can’t lead to stable regions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Neural Networks.

To practice all areas of Neural Networks, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.