Neural Network Questions and Answers – Associative Memories

«
»

This set of Neural Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Associative Memories″.

1. What are the tasks that cannot be realised or recognised by simple networks?
a) handwritten characters
b) speech sequences
c) image sequences
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are complex recognition tasks.

2. Can data be stored directly in associative memory?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: b
Explanation: Data cannot be stored directly in associative memory.

3. If the weight matrix stores the given patterns, then the network becomes?
a) autoassoiative memory
b) heteroassociative memory
c) multidirectional assocative memory
d) temporal associative memory
View Answer

Answer: a
Explanation: If the weight matrix stores the given patterns, then the network becomes autoassoiative memory.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. If the weight matrix stores association between a pair of patterns, then network becomes?
a) autoassoiative memory
b) heteroassociative memory
c) multidirectional assocative memory
d) temporal associative memory
View Answer

Answer: b
Explanation: If the weight matrix stores the given patterns, then the network becomes heteroassociative memory.

5. If the weight matrix stores multiple associations among several patterns, then network becomes?
a) autoassoiative memory
b) heteroassociative memory
c) multidirectional assocative memory
d) temporal associative memory
View Answer

Answer: a
Explanation: If the weight matrix stores the given patterns, then the network becomes multidirectional assocative memory.

6. If the weight matrix stores association between adjacent pairs of patterns, then network becomes?
a) autoassoiative memory
b) heteroassociative memory
c) multidirectional assocative memory
d) temporal associative memory
View Answer

Answer: a
Explanation: If the weight matrix stores the given patterns, then the network becomes temporal associative memory.

7. Heteroassociative memory is also known as?
a) unidirectional memory
b) bidirectional memory
c) multidirectional assocative memory
d) temporal associative memory
View Answer

Answer: b
Explanation: Heteroassociative memory is also known as bidirectional memory.
advertisement

8. What are some of desirable characteristics of associative memories?
a) ability to store large number of patterns
b) fault tolerance
c) able to recall, even for input pattern is noisy
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are desirable characteristics of associative memories.

9. What is the objective of BAM?
a) to store pattern pairs
b) to recall pattern pairs
c) to store a set of pattern pairs and they can be recalled by giving either of pattern as input
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The objective of BAM i.e Bidirectional Associative Memory, is to store a set of pattern pairs and they can be recalled by giving either of pattern as input.
advertisement

10. BAM is a special case of MAM, is that true?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: BAM i.e Bidirectional Associative Memory is a special case of MAM i.e Multidirectional Associative Memory.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Neural Networks.

To practice all areas of Neural Networks, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.