Neural Network Questions and Answers – Feedback Layer

«
»

This set of Neural Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Feedback Layer″.

1. An instar can respond to a set of input vectors even if its not trained to capture the behaviour of the set?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: An instar can respond to a set of input vectors even if it is trained to capture the average behaviour of the set.

2. The weight change in plain hebbian learning is?
a) 0
b) 1
c) 0 or 1
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The weight change in plain hebbian learning can never be zero.

3. What is the nature of weights in plain hebbian learning?
a) convergent
b) divergent
c) may be convergent or divergent
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In plain hebbian learning weights keep growing without bound.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. How can divergence be prevented?
a) using hopfield criteria
b) sangers rule
c) ojas rule
d) sangers or ojas rule
View Answer

Answer: d
Explanation: Divergence can be prevented by using sangers or ojas rule.

5. By normalizing the weight at every stage can we prevent divergence?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: ||w|| = 1 .

6. What is ojas rule?
a) finds a unit weight vector
b) maximises the mean squared output
c) minimises the mean squared output
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Ojas rule finds a unit weight vector and maximises the mean squared output.

7. What is the other name of feedback layer in competitive neural networks?
a) feedback layer
b) feed layer
c) competitive layer
d) no such name exist
View Answer

Answer: c
Explanation: Feedback layer in competitive neural networks is also known as competitive layer.
advertisement

8. what kind of feedbacks are given in competitive layer?
a) self excitatory to self and others
b) inhibitory to self and others
c) self excitatory to self and inhibitory to others
d) inhibitory to self and excitatory to others
View Answer

Answer: c
Explanation: The second layer of competitive networks have self excitatory to self and inhibitory to others feedbacks to make it competitive.

9. Generally how many kinds of pattern storage network exist?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: Namely, temporary storage, Short term memory, Long term memory.
advertisement

10. In competitive learning, node with highest activation is the winner, is it true?
a) yes
b) no
View Answer

Answer: a
Explanation: This itself defines the competitive learning.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Neural Networks.

To practice all areas of Neural Networks, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.