Chemical Reaction Engineering Questions and Answers – Tanks in Series Model

«
»

This set of Chemical Reaction Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Tanks in Series Model”.

1. If τ is the average residence time and σ2 is the standard deviation, then the number of tanks necessary to model a real reactor as N ideal tanks in series is ____
a) N = \(\frac{\tau^2}{σ^2} \)
b) N = \(\frac{σ^2}{τ^2} \)
c) N = σ2
d) N = \(\frac{1}{τ^2} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: τ2 = 1 and σ2 = \(\frac{1}{N}.\) The standard deviation is obtained as, σ2 = \(\int_0^∞\)(t-τ)2E(t)dt.
advertisement

2. State true or false.
The tank in series model is a single parameter model.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: The tank in series model is used to represent non – ideal flow in PFR. It is a one parameter model and the parameter is the number of tanks.

3. State true or false.
The tank in series model depicts a non – ideal tubular reactor as a series of equal sized CSTRs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A number of tanks in series represent a PFR. Any CSTR behaves like a PFR if its volume is reduced. Infinite CSTRs are connected in series to approach PFR behaviour.
advertisement
advertisement

4. For a first order reaction, where k is the first order rate constant, the conversion for N tanks in series is obtained as ____
a) XA = 1-\(\frac{1}{(1+\frac{τk}{N})^N} \)
b) XA = 1+\(\frac{1}{(1+\frac{τk}{N})^N} \)
c) XA = \(\frac{1}{(1+\frac{τk}{N})^N} \)
d) XA = \(\frac{1}{(1+\frac{τk}{N})^N} \)– 1
View Answer

Answer: a
Explanation: For N tanks in series, the combination approaches non – ideal PFR behaviour. The concentration in the Nth CSTR is given as CN = \(\frac{C_0}{(1+ τk)^N}.\frac{C_N}{C_0} = \frac{1}{(1+ τk)^N}.\) XA = 1 – \(\frac{C_N}{C_0}.\) For N – tanks, XA = 1-\(\frac{1}{(1+\frac{τk}{N})^N}. \)

5. Which of the following correctly represents the Damkohler number for a first order reaction? (Where, τ is the space time)
a) k
b) τ
c) \(\frac{1}{kτ}\)
d) k τ
View Answer

Answer: d
Explanation: Damkohler number is the product of first order rate constant and space time. It is the measure of the degree of completion of reaction.
advertisement

6. According to tanks in series model, the spread of the tracer curve is proportional to ____
a) Square of distance from the tracer origin
b) Square root of distance from the tracer origin
c) Cube of distance from the tracer origin
d) Inverse square of distance from the tracer origin
View Answer

Answer: b
Explanation: \(σ_{tracer \, curve}^2\) α Distance from point of origin
Spread of the curve α \(\sqrt{Distance \, from \, origin}. \)

7. If τ2 = 100 and σ2 = 10, the number of tanks necessary to model a real reactor as N ideal tanks in series is ____
a) 1
b) 10
c) 5
d) 100
View Answer

Answer: b
Explanation: N = \(\frac{τ^2}{σ^2} \)
N = \(\frac{100}{10}\) = 10.
advertisement

8. If τ = 5 s, first order rate constant, k = 0.25 sec-1 and the number of tanks, N is 5, then the conversion is ____
a) 67.2%
b) 75%
c) 33%
d) 87.45%
View Answer

Answer: a
Explanation: XA = 1-\(\frac{1}{(1+\frac{τk}{N})^N} \)
1-\(\frac{1}{(1+\frac{5×0.25}{5})^5}\) = 67.2%.

9. The exit age distribution as a function of time is ____
a) E = \(\frac{t^{N-1}}{τ^N}\frac{N^N}{(N-1)!}e^\frac{-tN}{τ}\)
b) E = \(\frac{t^{N-1}}{τ^N}\frac{N}{(N-1)!}e^\frac{-tN}{τ}\)
c) E = \(\frac{t^N}{τ^N}\frac{N^N}{(N-1)!}e^\frac{-tN}{τ}\)
d) E = \(\frac{t^{N-1}}{τ^2}\frac{N^N}{(N-1)!}e^\frac{-tN}{τ}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: For N tanks in series, the exit age distribution is, E = \(\frac{t^{N-1}}{τ^N}\frac{N^N}{(N-1)!}e^\frac{-tN}{τ}.\) The number of tanks in series, N = \(\frac{τ^2}{σ^2}. \)
advertisement

10. There are 5 tanks connected in series. If the average residence time is 5 sec, first order rate constant is 0.5 sec-1, the initial concentration is 5\(\frac{mol}{m^3},\) then the conversion at the exit of 5th reactor in (\(\frac{mol}{m^3}\)) is ____
a) 0.34
b) 0.51
c) 0.65
d) 0.81
View Answer

Answer: c
Explanation: CN = C0 \(\frac{1}{(1+\frac{τk}{N})^N} \)
CN = 5×\(\frac{1}{(1+\frac{5×0.5}{5})^5} \)
CN = 0.65\(\frac{mol}{m^3}. \)

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Reaction Engineering.

To practice all areas of Chemical Reaction Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter