Chemical Reaction Engineering Questions and Answers – Kinetics of Homogeneous Reactions – Comparison of Theories – 1

«
»

This set of Chemical Reaction Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Kinetics of Homogeneous Reactions – Comparison of Theories – 1”.

1. The equation representing the variation of rate constant with respect to temperature by Arrhenius equation is ____
a) ln(\(\frac{k_2}{k_1}\)) = –\(\frac{E}{R} (\frac{1}{T_2} – \frac{1}{T_1}) \)
b) ln(\(\frac{k_2}{k_1}\)) = \(\frac{E}{R} (\frac{1}{T_2} – \frac{1}{T_1}) \)
c) ln(\(\frac{k_2}{k_1}\)) = –\(\frac{E}{R} (\frac{1}{T_1}- \frac{1}{T_2}) \)
d) ln(\(\frac{k_2}{k_1}\)) = –\(\frac{E}{R} (\frac{1}{T_2} + \frac{1}{T_1}) \)
View Answer

Answer: a
Explanation: By Arrhenius equation, k = \(Ae^{\frac{-Ea}{RT}},\) where A is the frequency factor.
For two different temperatures, T1 and T2, the Arrhenius equation is reduced as ln(\(\frac{k_2}{k_1}\)) = –\(\frac{E}{R}(\frac{1}{T_2} – \frac{1}{T_1}). \)
advertisement

2. For an endothermic reaction, the average energy of products is ____
a) Equal to the average energy of reactants
b) Lower than or equal to the average energy of reactants
c) Lower than the average energy of reactants
d) Greater than the average energy of reactants
View Answer

Answer: d
Explanation: In an endothermic reaction, reactants absorb energy to form products. Hence, the average energy of products is greater than the average energy of reactants.

3. Collision theory states that ____
a) Molecules do not collide during the reaction
b) Reactant molecules collide to effect product formation
c) Reactants form complexes
d) Products formed are unstable
View Answer

Answer: b
Explanation: Collision Theory states that there occur collisions between the reactant molecules. The collisions in which the molecules possess a minimum energy are effective.
advertisement
advertisement

4. The temperature dependency of rate constant as given by Collision theory is ____
a) k α T
b) k α T2
c) k α T3
d) k α T0.5
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Collision theory, k α T0.5\(e^{\frac{Ea}{RT}}\)
Where, Ea is the activation energy.
Hence the rate constant, k α T0.5.

5. State true or false.
Transition state theory shows that there exists no equilibrium between activated complex and reacting molecules at all times.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There exists equilibrium between activated complex and reacting molecules at all times. The rate of decomposition of the complex is same for all reactions.
advertisement

6. The temperature dependency of rate constant as given by Transition state theory is ____
a) k α T
b) k α T2
c) k α T3
d) k α T0.5
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Transition state theory, k α T\(e^{\frac{Ea}{RT}}\). k is a linear function of temperature.

7. State true or false.
Transition state theory postulates that the reacting molecules form unstable intermediates, which are subsequently decomposed to products.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Transition state theory proposes that reactants form intermediates called activated complex, which then stabilizes by product formation.
A + B → AB* → Products
advertisement

8. If kB is Boltzmann constant and h is Plank’s constant, the rate of decomposition of complex formed during product formation, as given by Transition state theory is ____
a) \(\frac{k_B T}{h} \)
b) \(\frac{k_B h}{T} \)
c) \(\frac{k_B T}{2h} \)
d) \(\frac{k_B T^2}{h} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: The rate of decomposition of the complex is the same for all reactions. Decomposition rate is given as, r = \(\frac{k_B T}{h} \).

9. Which of the following is incorrect about Transition state theory?
a) It is based on statistical mechanics
b) The formation of activated complex to be rapid
c) The decomposition of activated complex is slow
d) The formation of activated complex is the rate determining step
View Answer

Answer: d
Explanation: The activated complex formation step is the fastest. The rate determining step is the slowest of all the steps involved in a reaction. Hence, the decomposition of activated complex is the rate determining step.
advertisement

10. The minimum energy required by the reactants to effect the product formation is termed as _____
a) Threshold energy
b) Potential energy
c) Activation energy
d) Kinetic energy
View Answer

Answer: a
Explanation: Threshold energy is the energy required so that the reaction occurs. The energy supplied to the reactants to attain the threshold energy is termed as Activation energy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Reaction Engineering.

To practice all areas of Chemical Reaction Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter