Chemical Reaction Engineering Questions and Answers – Reaction Rates – 2

«
»

This set of Chemical Reaction Engineering Interview Questions and Answers focuses on “Reaction Rates – 2”.

1. For a homogeneous reaction of order n, the unit of rate constant, k is ____
a) concn-1
b) \(\frac{conc^{-1}}{time} \)
c) \(\frac{conc^{-1}}{time^{1-n}} \)
d) \(\frac{conc^{1-n}}{time^{-1}} \)
View Answer

Answer: d
Explanation: For any order n, (-rA) = kCAn
\(\frac{mol}{m^3×s} = k.(\frac{mol}{m^3})^n \)
Hence the unit of k is \(\frac{conc^{1-n}}{time^{-1}}. \)
advertisement

2. The unit of rate constant, k for a first order reaction is ____
a) (time)-1
b) mol. time
c) \(\frac{mol}{m^3} \)
d) \(\frac{mol}{m^3×s} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: Rate of 1st order reaction, (-rA) = kCAn
Unit of rate = \(\frac{mol}{m^3×s} \)
Concentration, CA is in \(\frac{mol}{m^3} \)

Hence, unit of k is \(\frac{\frac{mol}{m^3×s}}{\frac{mol}{m^3}}\) = (sec)-1.

3. Which among the following reactions is elementary?
a) A + B → R; (-rA) = k CACB
b) 2A + B → R; (-rA) = k CA2
c) 2A + B → R; (-rA) = k CACB2
d) A + B → R; (-rA) = k CB
View Answer

Answer: a
Explanation: Elementary reactions are the ones in which rate equation corresponds to stoichiometry. For the reaction A + B → R, 1 mole of A and 1 mole of B take part in the reaction. Hence, the rate equation has to be
(-rA) = k CA1CB1.
advertisement
advertisement

4. An example of pseudo first order reaction is ____
a) Hydrolysis of an ester to a carboxylic acid using water
b) NO2 + CO → NO + CO2
c) N2O5 → NO2 + 1/2 O2
d) 2NO + H2 → N2O + H2O
View Answer

Answer: a
Explanation: Pseudo first order reactions are the ones in which the concentration of one of the reactants is used in excess to convert higher order reactions to 1st order. As water is used as solvent in esterification reaction, its concentration is in huge excess compared to the ester. Thus, the reaction is pseudo first order for the ester.

5. The study of rates at which chemical reactions occur and the effect of various parameters on the rate are termed as ____
a) Chemical Technology
b) Chemical Sciences
c) Chemical Kinetics
d) Fluid Mechanics
View Answer

Answer: c
Explanation: Chemical Kinetics is the study of rate of chemical reaction and the effect of parameters like temperature, pressure, concentration, etc. on reaction rates. Kinetic studies help in obtaining information about reaction mechanism and transition states.
advertisement

6. The rate of reaction is rapid for which of the following reactions?
a) Cellular reactions
b) Reactions in coal furnaces
c) Reactions in rocket engines
d) Gas reactions in porous catalysts
View Answer

Answer: c
Explanation: The rate of reaction in rocket engines is in the range 105-108. The order of decrease in rates is, Reactions in rocket engines > Reactions in coal furnaces > Gas reactions in porous catalysts > Cellular reactions.

7. For the reaction 3A+2B → R, which of the following expressions is valid?
a) \(\frac{-r_A}{3}\)=\(\frac{-r_B}{2}\)=\(\frac{r_C}{1}\)
b) \(\frac{-r_A}{3}\)=\(\frac{-r_B}{2}\)=\(\frac{r_C}{1}\)
c) \(\frac{-r_A}{1}\)=\(\frac{-r_B}{1}\)=\(\frac{r_R}{1}\)
d) \(\frac{-r_A}{3}\)=\(\frac{-r_B}{4}\)=\(\frac{r_C}{1}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: For the reaction aA + bB → rR, \(\frac{-r_A}{a}\)=\(\frac{-r_B}{b}\)=\(\frac{r_R}{c}\). In the reaction 3A+2B → R, a=3, b=2 and r=1.
advertisement

8. Which among the following reactions is elementary?
a) Ester formation from ethanol and acetic acid
b) Formation of Hydrogen Bromide
c) Decomposition of acetaldehyde to give methane and carbon monoxide
d) Formation of Hydrogen Iodide
View Answer

Answer: a
Explanation: Ester formation is an elementary reaction. The rate equation for esterification reaction corresponds to the reaction stoichiometry.

9. The molecularity of the reaction A+2B → R, (-rA) = k CACB2 is ____
a) 2
b) 1
c) 3
d) 0
View Answer

Answer: c
Explanation: In the reaction A+2B → R, 1 molecule of A and 2 molecules of B react. Hence, molecularity = 3.
advertisement

10. Order of the reaction (-rA) = kCAa.CBb is ____
a) a
b) b
c) a-b
d) a+b
View Answer

Answer: d
Explanation: Sum of the powers of the concentrations of the reactants, A and B is the order of reaction. For the reaction (-rA) = kCAa.CBb, order = (a+b).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Reaction Engineering.

To practice all areas of Chemical Reaction Engineering for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter