Chemical Reaction Engineering Questions and Answers – Reducing the Size of Kinetic Models

«
»

This set of Chemical Reaction Engineering Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Reducing the Size of Kinetic Models”.

1. For the parallel reaction A → B and A → C, of rate constants k1 and k2 respectively, both reactions of order 1, the rate expression is given as ____
a) (-rA) = k1CA + k2CA
b) (-rA) = k1CA – k2CA
c) (-rA) = k2CA
d) (-rA) = k1CA
View Answer

Answer: a
Explanation: For a zero order reaction, \(\frac{-dC_A}{dt}\) = k1CA + k2CA
A forms two products: B and C. The concentration of A decreases as the reaction progresses.
advertisement

2. The rate determining step of a series of reactions is the one ____
a) That is fastest
b) That is slowest
c) That does not contribute to the reaction
d) That does not occur
View Answer

Answer: b
Explanation: Rate determining step is the slowest of all the reaction steps. The rate determining step is important in deriving the rate equation of a chemical reaction.

3. An assumption of Steady State Approximation is ____
a) Reaction occurs without the formation of intermediates
b) Catalyst does not accelerate reaction rate
c) One of the intermediates in the reaction is consumed as quickly as it is generated
d) Equilibrium state is attained at the end of a reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: The steady-state approximation is a method used to derive the rate expression. It is based on the assumption that one intermediate in the reaction mechanism is consumed as fast as it is generated.
advertisement
advertisement

4. The reaction involving oxidation of nitric oxide to nitrous oxide follows the mechanism ____
a) \(\frac{-dO_2}{dt}\) = k[NO2]2[O2]
b) \(\frac{-dO_2}{dt}\) = k[NO2][O2]
c) \(\frac{-dO_2}{dt}\) = k[NO2]2[O2]2
d) \(\frac{-dO_2}{dt}\) = k[NO2][O2]2
View Answer

Answer: a
Explanation: In the first step, 2 molecules of NO form N2O2. Further oxidation of N2O2 is the slowest step and it is the rate determining step.

5. The order of the reaction involving the conversion of ozone to oxygen is ____
a) Zero order
b) First order
c) Second order
d) Third order
View Answer

Answer: b
Explanation: The rate of decomposition of ozone is:
-rO3= k[O3]2[O2]-1
Order = 2-1 = 1
advertisement

6. At very low concentrations of azomethane, its decomposition follows which order?
a) First order
b) Zero order
c) Third order
d) Second order
View Answer

Answer: d
Explanation: The rate expression for decomposition of azomethane is:
rN2 = \(\frac{k_1 k_3 C_{Azo}^2}{k_3+k_2 C_{Azo}} \)
Where, k1, k2 and k3 are rate constants of the 3 intermediate reactions involved in azomethane formation.
At low concentration, k2 CAzo << k3
Hence, rN2=k1CAzo2.

7. State true or false.
Gas phase decomposition of N2O follows first order mechanism for low concentrations of N2O and second order mechanism for high concentrations of N2O.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The rate expression is, rN2 = \(\frac{k_1 NO_2^2}{1+kNO_2} \)
At low concentrations of N2O, kNO2 << 1 and the reactions follows second order. At high concentrations of N2O, kNO2 >> 1 and the reaction follows first order.
advertisement

8. State true or false.
Decomposition of nitrogen pentoxide follows second order mechanism, assuming that the kinetics is controlled by a single step mechanism.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The rate of N2O5 decomposition is given by, r = k[N2O5].
Hence, the reaction follows first order.

9. Formation of hydrogen iodide from the corresponding elements is a ____
a) Single step mechanism
b) Two step mechanism
c) Three step mechanism
d) Four step mechanism
View Answer

Answer: b
Explanation: In the slow step, iodine decomposes to give 2[I]. In the consequent step, hydrogen reacts with 2[I] to give hydrogen iodide.
advertisement

10. In the formation of phosgene from carbon monoxide and chlorine, which of the following is rate determining?
a) Decomposition of chlorine
b) Formation of COCl.
c) Reaction of COCl. with Cl2
d) Decomposition of CO2
View Answer

Answer: c
Explanation: Reaction of COCl. with Cl2 is the slow reaction. Hence, it is the rate determining step.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Reaction Engineering.

To practice all areas of Chemical Reaction Engineering for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter