Chemical Reaction Engineering Questions and Answers – Batch Reactor Design Equations

«
»

This set of Chemical Reaction Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Batch Reactor Design Equations”.

1. The design equation for Batch reactor in differential form is _______
a) NA0\(\frac{dXA}{dt}\) = -rA V
b) \(\frac{dXA}{dt}\) = -rA
c) \(\frac{dXA}{dt}\) = -rAV
d) NA0\(\frac{dXA}{dt}\) = -rA
View Answer

Answer: a
Explanation: To obtain the time required to achieve a certain conversion. Mole balance is written in terms of conversion and then differentiated to get the above equation.
advertisement

2. The design equation for Batch reactor in integral form is _____
a) t = NA0\(\int_0^{XA} \frac{dXA}{-r_A} \)
b) t = \(\int_0^{XA} \frac{dXA}{-r_A} \)
c) t = NA0\(\int_0^{XA} \frac{dXA}{-r_{AV}} \)
d) t = \(\int_0^{XA} \frac{dXA}{-r_{AV}} \)
View Answer

Answer: c
Explanation: The differential form of the design equation is widely used in interpreting the lab data. Mole balance written in terms of conversion is integrated to get the above equation.

3. The design equation for constant volume batch reactor in terms of partial pressure is (Assuming the gases to be ideal)
a) –ri = \(\frac{1}{RT}\frac{dpi}{dt} \)
b) –ri = \(\frac{V}{RT} \frac{dpi}{dt} \)
c) –ri = \(\frac{PV}{RT} \frac{dCi}{dt} \)
d) –ri = V \(\frac{dCi}{dt} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: The design equation for batch system is –ri = \(\frac{1}{V}\frac{dNi}{dt}.\) For constant volume system
–ri = \(\frac{d(\frac{Ni}{V})}{dt} = \frac{dCi}{dt}\) where C = p/RT. Hence, –ri = \(\frac{1}{RT}\frac{dpi}{dt}. \)
advertisement
advertisement

4. Most suitable reactor for pharmaceutical industry is ______
a) MFR
b) PFR
c) Batch reactor
d) PBR
View Answer

Answer: c
Explanation: When small scale production is desired, high or stringent quality standards to be met batch reactors used extensively.

5. Design equation for varying volume system is ______
a) t = \(\int_0^{XA} \frac{dXA}{-rA εA} \)
b) t = \(\int_0^{XA} \frac{dXA}{CA0} \)
c) t = \(\int_0^{XA} \frac{dXA}{NA0} \)
d) t = CA0 \(\int_0^{XA} \frac{dXA}{-rA(1+XA εA)} \)
View Answer

Answer: d
Explanation: The varying volume in a batch reactor is given as V = V0 (1+XA εA) where εA is called the fractional volume change of the system. The above equation is substituted in the general batch reactor design equation.
advertisement

6. Calculate the value of εA of gas for the following isothermal gas phase reaction.
(Assuming pure A)
A → 4R
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: εA is fractional volume change between no conversion and complete conversion. It is calculated using the formula given below
εA = \(\frac{V1-V0}{V0} = \frac{4-1}{1}\) = 3
where V1 is volume at complete conversion and V0 is volume at no conversion.

7. For the following reaction, calculate εA, containing 50% A and 50% inerts.
a) 0.5
b) 1.5
c) 2.5
d) 0.75
View Answer

Answer: b
Explanation: When X=0, A=0.5 and Inerts=0.5
When X=1, A=2 and Inerts=0.5
εA = \(\frac{2.5-1}{1}\) = 1.5.
advertisement

8. Constant volume batch reactors are the widely used industrial batch reactors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Density change for most liquid phase reactions are negligible. Hence, constant volume batch reactors are widely used.

9. Determine the rate law for first order reaction 2A → R at constant pressure with 60% A in the initial reaction mixture and reduces by 15% in 4 minutes.
a) -rA = 0.17 CA
b) -rA = CA
c) -rA = 2CA
d) -rA = 3.6CA
View Answer

Answer: a
Explanation:
2A → R
εA = \(\frac{.7-1}{1}\) = -0.3
\(\begin{array}{c|c c}
& X_A=0 & X_A = 1 \\
\hline
A & 0.6 & 0.3 \\
I & 0.4 & 0.4 \\
\hline
& 1 & 0.7 \\
\end{array}
\)
ΔV = V-Vo
= Vo – 0.15 VO – VO = -0.15 VO
-ln(1-\(\frac{ΔV}{Vo εA}\)) = kt
=> k = 0.173 min-1.
advertisement

10. Determine the order of the reaction from the graph.
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: -rA = k(Csub>A)n is the general rate expression
Ln(-rA ) = lnk+ nlnCA
The slope of the line gives the order of the reaction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Reaction Engineering.

To practice all areas of Chemical Reaction Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter