Chemical Reaction Engineering Questions and Answers – Non Ideal Flow Basics – Properties of C, F and E Curves – 1

«
»

This set of Chemical Reaction Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ Non Ideal Flow Basics – Properties of C, F and E Curves – 1”.

1. If M is the total amount of tracer injected and v is the volumetric flow rate of the effluent, then what is the Relationship between cumulative and exit age distribution?
a) E = \(\frac{C}{(\frac{M}{v})} \)
b) E = \(\frac{M}{(v)} \)
c) E = \(\frac{C}{(Mv)} \)
d) E = \(\frac{MC}{(v)} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: The distribution of the time spent by each fluid element leaving the reactor is called exit age distribution.
Edt = \(\frac{C}{(\frac{M}{v})} \)dt
E = \(\frac{C}{(\frac{M}{v})}. \)

2. State true or false.
The time spent by different fluid elements in the reactor is measured by a technique called the stimulus–response technique.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: The stimulus response technique determines the time spent by each fluid element inside a reactor. This is done by measuring the response of the effluent stream to changes in the concentration of inert species in the feed stream.

3. State true or false.
The average residence time (t) of a fluid element is given by t = ʃ tF(t)dt, integrated between time t = 0 and t = ∞.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: F(t + dt) represents the volume fraction of the fluid having a residence time of less than t + dt, and F(t) represents that having a residence time of less than t. The differential of F(t), will be the volume fraction of the effluent stream having a residence time between t and t + dt. From the principles of probability, the average residence time (t) of a fluid element is given by t = ʃ tF(t)dt.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Exit age distribution and F(t) are related as ____
a) \(\frac{dF}{dt}\) = E
b) \(\frac{dE}{dt}\) = F
c) F × t = E
d) E × V = F
View Answer

Answer: a
Explanation: F = ʃ E.dt, integrated between time t = 0 and t = t. t is the time spent by the fluid element in the reactor. \(\int_t^α\) E dt = 1-\(\int_0^t\)E dt. On differentiating with respect to time, \(\frac{dF}{dt}\) = E.

5. Which of the following correctly represents the exit age distribution of a CSTR?
a) Exit age distribution of a CSTR - option a
b) Exit age distribution of a CSTR - option b
c) Exit age distribution of a CSTR - option c
d) Exit age distribution of a CSTR - option d
View Answer

Answer: b
Explanation: An ideal CSTR has an exponential residence time distribution E(t) = \(\frac{1}{τ}\) exp(\(\frac{-t}{τ}\)). it is difficult to obtain ideal mixing on industrial. Hence, the RTD of the real CSTR deviates from the ideal exponential decay.

6. Which of the following correctly represents the exit age distribution of a PFR?
a) Exit age distribution of a PFR - option a
b) Exit age distribution of a PFR - option b
c) Exit age distribution of a PFR - option c
d) Exit age distribution of a PFR - option d
View Answer

Answer: d
Explanation: For a PFR, all molecules leaving the reactor spend precisely the same amount of time within the reactor. Hence, the distribution function is a spike of infinite height and zero width with area equal to 1.

7. The average residence time obtained from cumulative age distribution is ____
a) τ = \(\frac{ʃtC(t)dt}{ʃ C(t)dt} \)
b) τ = ʃ tC(t)dt
c) τ = \(\frac{ʃ tC(t)dt}{ʃ dt} \)
d) τ = \(\frac{ʃ C(t)dt}{ʃ tC(t)dt} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: The average residence time is obtained as the mean of the C curve. It is obtained as the ratio of volume to volumetric flowrate.
advertisement

8. The average residence time obtained from exit age distribution is ____
a) τ = t2ʃ tC(t)dt
b) τ = \(\int_0^∞\)E(t)dt
c) τ = \(\frac{ʃ tE(t)dt}{ʃ E(t)dt}\)
d) τ = \(\frac{ʃ tC(t)dt}{ʃ dt}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: τ = ʃ tF(t)dt. But, \(\frac{dF}{dt}\) = E
Hence, τ=\(\int_0^∞\)E(t)dt.

9. The area under the curve of exit age distribution integrated between time, t = 0 and t = ∞ is ____
a) 0
b) 2
c) Unity
d) Infinite
View Answer

Answer: c
Explanation: Fraction of all the components that exit the reactor after residing inside the reactor between time t = 0 and t = α is unity. This is based on the assumption that no tracer can remain indefinitely inside the reactor.
advertisement

10. The F(t) curves of CSTR and PFR respectively are ____
a) The F(t) curves of CSTR & PFR - option a
b) The F(t) curves of CSTR & PFR - option b
c) The F(t) curves of CSTR & PFR - option c
d) The F(t) curves of CSTR & PFR - option d
View Answer

Answer: c
Explanation: Area of the F(t) curve for CSTR gives 1 – exp(\(\frac{-t}{τ}\)). Area of the F(t) curve for PFR gives τ.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Reaction Engineering.

To practice all areas of Chemical Reaction Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.