Chemical Reaction Engineering Questions and Answers – Design Equations for Flow Reactors

«
»

This set of Chemical Reaction Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design Equations for Flow Reactors”.

1. The differential form of the plug flow reactor design equation is ______
a) FA0\(\frac{dX}{dV}\) = -rA
b) \(\frac{dX}{dV}\) = -rA
c) V\(\frac{dX}{dV}\) = -rA
d) \(\frac{dX}{dV}\) = -rA FA0
View Answer

Answer: a
Explanation: Molar flowrate and conversion are related in the mole balance equation to get the above equation.
advertisement

2. The design equation for a plug flow reactor is ___________
a) V = \(\int_0^X\frac{dX}{-rA} \)
b) V = FA0 \(\int_0^X\frac{dX}{-rA} \)
c) \(\frac{V}{-rA} = \int_0^X\frac{dX}{FA0} \)
d) FA0 = -rA\(\int_0^X\frac{dX}{V} \)
View Answer

Answer: b
Explanation: To determine the volume of PFR required to obtain a certain conversion, the mole balance equation in terms of molar flowrate and conversion is written and integrated to get the above equation.

3. The design equation of PBR to determine the weight of the catalyst is ________
a) \(\frac{W}{FA0} = \int_0^X \)-rA dX
b) \(\frac{W}{FA0} = \int_0^X \frac{dX}{dV} \)
c) W = FA0 \(\int_0^X \frac{dX}{-rA} \)
d) W = \(\int_0^X \)FA0 dX
View Answer

Answer: c
Explanation: The general mole balance for flow reactors is modified to get the above equation. The reaction rate is expressed in mol/s.g of catalyst in this equation.
advertisement
advertisement

4. In CSTR, the rate of reaction is evaluated at the exit conditions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The composition at exit is identical to the composition in the reactor. Hence, reaction rate is measured at the exit conditions.

5. A space velocity of 7 hr-1 means ___________
a) 7 reactor volumes of feed is fed into the reactor per hour
b) Feed is fed at 7 hrs interval
c) Takes 7 hours to treat one reactor volume of feed
d) Reaction time is 7 hours
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of reactor volumes of feed that can be treated in unit time is called space velocity.
advertisement

6. A space time of 10 minutes means __________
a) 10 reactor volumes of feed is fed into the reactor per minute
b) Feed is fed at 10 mins interval
c) Takes 10 mins to treat one reactor volume of feed
d) Reaction time is 10 hrs
View Answer

Answer: c
Explanation: Time required to process one reactor volume of feed is called Space time.

7. Space time in terms of molar federate and initial concentration is _________
a) τ = CA0 V0
b) τ = \(\frac{CA0}{FA0} \)
c) τ = CA0 V
d) τ = \(\frac{VCA0}{FA0} \)
View Answer

Answer: d
Explanation: By definition, Space time = \(\frac{Volume \, of \, the \, reactor}{Volumetric \, feed \, rate} = \frac{V}{V0} \) and FA0 = CA0 V0,
Therefore τ = \(\frac{VCA0}{FA0}. \)
advertisement

8. The performance equation for CSTR is_________
a) \(\frac{τ}{CA0} = \frac{XA}{-rA} \)
b) τ = \(\frac{XA}{-rA} \)
c) τ = CA0 -rA
d) τ = \(\frac{XA}{CA0(-rA)} \)
View Answer

Answer: a
Explanation: General design equation of CSTR is modified and written in terms of initial concentration and space time to get the above equation.

9. Calculate the volume of CSTR in litre required to achieve 70% conversion. The feed contains 10 molA/litre with feed rate of 3 lit/min and rate constant 0.15 for the reaction -rA = k(CA)1.5.
a) 3
b) 9
c) 18
d) 27
View Answer

Answer: d
Explanation: \(\frac{τ}{CA0} = \frac{XA}{-rA} = \frac{XA}{k(CA0(1-XA))^{1.5}} \)

τ = \(\frac{0.7*10}{0.15(10(1-0.7))^1.5} \)
τ = \(\frac{V}{V0} \) = 8.981 min
V = 8.98*3 = 26.94 lit .
advertisement

10. For a gaseous reaction carried out in 25 litre PFR with 5molA/lit and space time 3 mins. Calculate the conversion attained if reaction kinetics is given as follows
A → 2.5P, -rA = (2 min-1) CA .
a) 0.45
b) 0.65
c) 0.95
d) 0.98
View Answer

Answer: c
Explanation: For gaseous phase reaction
εA = \(\frac{2.5-1}{1}\) = 1.5
For first order reaction in PFR by integral method
kτ = (1+ εA) ln(\(\frac{1}{1-XA} \)) – εAXA
2*3 = (1+1.5)ln(\(\frac{1}{1-XA} \)) – 1.5XA
6 = 2.5ln (\(\frac{1}{1-XA} \)) – 1.5XA
XA = 0.95.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Reaction Engineering.

To practice all areas of Chemical Reaction Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter