Chemical Reaction Engineering Questions and Answers – Rate Laws and Stoichiometry Definitions

«
»

This set of Chemical Reaction Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rate Laws and Stoichiometry Definitions”.

1. Hydrogenation of oil is an example of ___________ reactor
a) Homogeneous
b) Heterogeneous
c) Autocatalytic
d) Insufficient data
View Answer

Answer: b
Explanation: The reactants are of different phases i.e. Hydrogen (Gas phase) and oil (Liquid phase). Ni catalyst (Solid) is also used.
advertisement

2. Arrhenius first suggested the temperature dependence of the rate constant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation:
k = \(koe^{\frac{-E}{RT}}\)
This is known as Arrhenius equation and it gives the relation between temperature and rate constant.

3. The slope of the line in the graph gives the ___________
a) Activation energy
b) Rate constant
c) Frequency factor
d) Insufficient data
View Answer

Answer: a
Explanation: The Arrhenius equation k=\(koe^{\frac{-E}{RT}}\) can be modified as
ln⁡(k)=ln⁡(ko) – \((\frac{E}{R})\frac{1}{T} \)
The slope of the line gives E/R from which Activation energy can be determined.
advertisement
advertisement

4. Arrhenius equation to determine the activation energy.
a) ln⁡\((\frac{k1}{k2}) = \frac{E}{R} (\frac{1}{T2}-\frac{1}{T1}) \)
b) ln⁡\((\frac{k1}{k2}) = \frac{E}{R} (\frac{1}{T2}+\frac{1}{T1}) \)
c) ln⁡\((\frac{k1}{k2}) = -\frac{E}{R} (\frac{1}{T2}-\frac{1}{T1}) \)
d) ln⁡\((\frac{k1}{k2}) = \frac{E}{R} (\frac{T1}{T2}) \)
View Answer

Answer: a
Explanation: When we have two values of k and T
k1 = ko\(e^{-\frac{E}{RT1}}\) and k2 = ko\(e^{-\frac{E}{RT2}} \)
Modifying it gives
ln⁡(k1) = ln⁡(ko) – \((\frac{E}{R})\frac{1}{T1}\) and ln⁡(k2) = ln⁡(ko) – \((\frac{E}{R})\frac{1}{T2} \)
On further simplification we get ln⁡\((\frac{k1}{k2}) = \frac{E}{R} (\frac{1}{T2}-\frac{1}{T1}). \)

5. Temperature dependence of rate constant according to transition state theory is ______
a) k=ko\(e^{-\frac{E}{RT}} \)
b) k=\(e^{-\frac{E}{RT}} \)
c) k=koT\(e^{-\frac{E}{RT}} \)
d) k=ko\(e^{-\frac{1}{RT}} \)
View Answer

Answer: c
Explanation: According to transition state theory the relationship between temperature and rate constant is given by = koT\(e^{-\frac{E}{RT}}. \)
advertisement

6. Value of m to obtain the collision theory relation for temperature dependency of rate constant is ________
a) 1
b) 0
c) -1
d) 0.5
View Answer

Answer: d
Explanation: The general equation for temperature dependency is k=koTm \(e^{-\frac{E}{RT}} \)
If m = 0 → Arrhenius equation
m = 1 → transition state theory
m = 0.5 → Collision theory.

7. Calculate the activation energy for the following data using transition state theory.

T in deg C k
0 0.002
80 0.08
advertisement

a) 30.07 KJ/mol
b) 50.43 KJ/mol
c) 34.37 KJ/mol
d) 82.31 KJ/mol
View Answer

Answer: c
Explanation: When we have two values of k and T
k1=koT1\(e^{-\frac{E}{RT1}} \) and k2=koT2\(e^{-\frac{E}{RT2}} \)
Modifying it gives
ln⁡(k1)=ln⁡(ko)+ln⁡(T1) – \((\frac{E}{R})\frac{1}{T1}\) and ln⁡(k2)=ln⁡(ko)+ln⁡(T2) – \((\frac{E}{R})\frac{1}{T2} \)
On further simplification we get ln⁡\((\frac{k1}{k2})\)=ln⁡\((\frac{T1}{T2}) – \frac{E}{R}(\frac{1}{T1}-\frac{1}{T2}) \)
ln⁡\((\frac{0.002}{0.08})\)=ln⁡⁡\((\frac{273}{353})-\frac{E}{8.314}(\frac{1}{273} – \frac{1}{353}) \)
E = 34.377 KJ/mol.

8. The reaction rate of a bimolecular reaction at 300K is 10 times the reaction rate at 150K. Calculate the activation energy using collision theory.
a) 4928 J/mol
b) 5164 J/mol
c) 3281 J/mol
d) 1296 J/mol
View Answer

Answer: a
Explanation: T1 = 150K, T2 = 300K and k2 = 10k1
When we have two values of k and T
k1=ko\(\sqrt{T1}e^{-\frac{E}{RT1}}\) and k2=ko\(\sqrt{T2}e^{-\frac{E}{RT2}}\)
Modifying it gives
ln⁡(k1)=ln⁡(ko)+0.5ln⁡(T1) – \((\frac{E}{R})\frac{1}{T1}\) and ln⁡(k2)=ln⁡(ko) – \((\frac{E}{R})\frac{1}{T2} \)
On further simplification we get ln⁡⁡\((\frac{k1}{k2}) = 0.5ln⁡(\frac{T1}{T2}) \frac{E}{R} (\frac{1}{T1}-\frac{1}{T2}) \)
ln⁡\((\frac{k1}{10k1})\)=0.5ln⁡\((\frac{150}{300}) – \frac{E}{8.314}(\frac{1}{300} – \frac{1}{150}) \)
E = 4928 J/mol.
advertisement

9. For the reaction -rA = \(\frac{1670[A][Po]}{6+CA} \frac{kmol}{ml.hr}\) write the units for constants 6 and 1670.
a) kmol/ml and 1/hr
b) 1/hr and 1/hr
c) kmol and kmol
d) data insufficient
View Answer

Answer: a
Explanation: To get the final units
-rA = \(\frac{1670[\frac{kmol}{ml}][\frac{kmol}{ml}]}{6+\frac{kmol}{ml}} \)
The units of constants have to be 1/hr for 1670 and kmol/ml for 6.

10. Which theory is the basis for Arrhenius equation?
a) Collision theory
b) Kinetic theory of gases
c) Ideal gas law
d) Charles and Boyles law
View Answer

Answer: b
Explanation: Arrhenius equation is based on Kinetic theory of gases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Reaction Engineering.

To practice all areas of Chemical Reaction Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement

Leave a Comment

Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter