Chemical Process Calculation Questions and Answers – Material Balances -IV

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Material Balances -IV”.

1- 4. For the given problem
Find the Mass and Mass Fraction for the given process
1. What is the mass fraction for H2O in feed and NaOH in product?
a) 0.50 and 0.50
b) 0.65 and 0.50
c) 0.65 and 0.65
d) 0.50 and 0.95
View Answer

Answer: b
Explanation: ΣωI = 1.
advertisement

2. What is the mass in kg of H2O in feed and NaOH in product?
a) 65 and 50
b) 95 and 50
c) 65 and 75
d) 50 and 50
View Answer

Answer: c
Explanation: ΣωI = 1 and mi= ωIW.

3. What is the mass fraction of NaOH in A?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8
View Answer

Answer: d
Explanation: ΣωI = 1 and ΣωIWi = 0 for each component.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the mass fraction of H2O in A?
a) 0.2
b) 0.4
c) 0.6
d) 0.8
View Answer

Answer: a
Explanation: ΣωI = 1 and ΣωIWi = 0 for each component.

5-7. Tank A contains 90% O2 that is mixed with another tank B containing 30% of O2 to get a Tank C containing 65% O2 .
5. What is the ratio of the gas used from Tank A to that used from Tank B?
a) 1.0
b) 1.2
c) 1.4
d) 1.6
View Answer

Answer: c
Explanation: Σxi = 1.
advertisement

6. If A = 100 moles, what are the number of moles of B?
a) 51.4
b) 61.4
c) 71.4
d) 81.6
View Answer

Answer: c
Explanation: Σxi = 1.

7. If A = 100 moles, what are the number of moles of C?
a) 151.4
b) 161.4
c) 171.4
d) 181.6
View Answer

Answer: c
Explanation: Σxi = 1.
advertisement

8. The number of variables whose values are unknown minus the number of independent equation is degree of freedom,
The above given statement is
a) True
b) False
c) It is not the definition of degrees of freedom
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The number of variables whose values are unknown minus the number of independent equation is degree of freedom.

9. Concept of material balance based upon?
a) Conservation of mass
b) Conservation of energy
c) Conservation of momentum
d) Conservation of Volume
View Answer

Answer: a
Explanation: Material balance is based on conservation of mass.
advertisement

10. Closed systems have ________ type of boundary wall.
a) Impermeable
b) Permeable
c) Rigid
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The matter is not allowed to cross the boundary wall of a closed system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.