Mechanical Operations Questions and Answers – Mechanism of Size Reduction

«
»

This set of Mechanical Operations Interview Questions and Answers focuses on “Mechanism of Size Reduction”.

1. In the below equation, When n=1 it yields?
mechanical-operations-interview-questions-answers-q1
a) Kick’s law
b) Bond’s law
c) Rittingers law
d) Bose equation
View Answer

Answer: a
Explanation: when we substitute n = 1, in the above equation we get an integral form of equation, which then integrated over a and b yield kick’s law.
advertisement

2. The below equation hold true for ____
mechanical-operations-interview-questions-answers-q2
a) Kick’s law
b) Rittingers law
c) James law
d) Camp law
View Answer

Answer: b
Explanation: when we substitute n = 1, in the above equation we get the Rittingers law equation over the particle size Dsa and Dsb.

3. On which of the following, Kf and Kk depends?
a) Type of machine
b) Type of power
c) Type of operation
d) Type of law
View Answer

Answer: a
Explanation: Both Kick’s and Rittingers law is applied over a limited range of the particles size, hence Kf and Kk depend upon type of machine.

4. The most accurate law for estimating the power is ____
a) Rittingers law
b) Bond’s law
c) Kick’s law
d) Power law
View Answer

Answer: b
Explanation: Bond’s law is more realistic for estimating the power required for the crushing and grinding operations of any kind.

5. According to Bond, the work required is proportional to ____
a) Surface to volume ratio
b) Square of surface to volume ratio
c) Square root of surface to volume ratio
d) New surface area created
View Answer

Answer: c
Explanation: The Bond law states that the work required to form a particle of size Dp from a very large feed is proportional to square root of surface to volume ratio.
advertisement

6. What is the surface to volume ratio?
a) Sp/Dp
b) Sp/Vp
c) Dp/Vp
d) Dp/Kp
View Answer

Answer: b
Explanation: The surface to volume ratio is given as Sp/Vp, where Sp is surface area and Vp is the volume of the feed.

7. What does the below equation represents?
mechanical-operations-interview-questions-answers-q7
a) Bond’s law
b) Kick’s law
c) Rittingers law
d) Camp law
View Answer

Answer: a
Explanation: The above equation represents the Bond’s law, where P is the power required and m is the mass of the feed and Kb is the Bond’s constant.

8. On which of the following, Kb depends?
a) Type of machine and material
b) Type of power
c) Type of operation
d) Type of law
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Bond’s law, the Bond’s constant Kb depends upon the type of machinery used and the type of feed applied.

9. In below equation, what value of n yields Bond’s law?
mechanical-operations-interview-questions-answers-q1
a) 0
b) 0.5
c) 1.5
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: The generalized differential equation when equated n equals to 1.5 yields the Bond’s law in particular.
advertisement

10. The gross energy requirement is called as ____
a) Work index
b) Power index
c) Energy index
d) Final index
View Answer

Answer: a
Explanation: Wi or Work index is defined as the gross energy requirement in kilowatt hours per unit ton of feed needed to reduce very large feed to 80%.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn