Mechanical Operations Questions and Answers – Continuous Rotary Filters

«
»

This set of Mechanical Operations Problems focuses on “Continuous Rotary Filters”.

1. From 300 and 10,000, the pattern is in range of _______
a) Transition
b) Laminar
c) Transient
d) Eddy
View Answer

Answer: a
Explanation: In general, below a Reynold’s number of 300, all impellors give viscous flow mixing between 300 and 10,000 the action is turbulent.
advertisement

2. _______ is a method of mixing used with deformable plastic.
a) Stumping
b) Threading
c) Kneading
d) Carving
View Answer

Answer: c
Explanation: Kneading is a method of mixing used with deformable plastic, it involves squashing folding it over on itself and squashing again.

3. A masticator is also called as _______
a) Intensive mixer
b) Preventive mixer
c) Gauge mixer
d) Prang mixer
View Answer

Answer: a
Explanation: A two arm kneader handles suspensions, pastes and light plastic masses, these are often called as intensive mixers.

4. The desired ratio for kneaders is ________
a) 1.5:1
b) 2:1
c) 3:1
d) 4:1
View Answer

Answer: a
Explanation: The circles of rotation of blades are usually tangential, so that the blades overlap in a desired ratio of 1.5:1.

5. To achieve successful mixing, the velocities imparted to the liquid are maximized by _______
a) Shafts
b) Impellors
c) Baffles
d) Turbines
View Answer

Answer: c
Explanation: To achieve successful mixing, the radial and longitudinal velocities imparted to the liquid are maximised by baffles, off-centre or angled mixer shafts, or angled blades.
advertisement

6. _____ mixing is achieved by creating and recombining fresh surfaces.
a) Efficient
b) Worst
c) Economic
d) Normal
View Answer

Answer: a
Explanation: Efficient mixing is achieved by creating and recombining fresh surfaces in the mixture as often as possible, it is necessary either to move the mixer blades throughout the vessel.

7. ______ are used to avoid buildup of sticky material.
a) Overlapping blades
b) Sigma blades
c) Impellor
d) Propeller
View Answer

Answer: a
Explanation: Overlapping blades are used to avoid the buildup of sticky material on the blades while with tangential blades it is not so.

8. Which of the following is best for kneading?
a) Sigma
b) Propeller
c) Impellor
d) Agitator
View Answer

Answer: a
Explanation: The common sigma blade is used for general purpose of kneading, it is capable of starting and operating with other solids and liquids.

9. _____ is used for rough and rubber type materials.
a) Exhausting
b) Multiwipping
c) Seeking
d) Multiscraping
View Answer

Answer: b
Explanation: Multiwipping overlapping blades are used for the mixture which are tough and rubber like, the blade cuts the material into pieces.

10. What is the range impellor diameter?
a) 30 to 60% of diameter
b) 50 to 80% of diameter
c) 100% of diameter
d) 10 to 30% of diameter
View Answer

Answer: a
Explanation: The impellor diameter is usually between 30 to 60% of the tank diameter, usually with two or four blades they may be high.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn