Mechanical Operations Questions and Answers – Compressible Filter Cakes

«
»

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Compressible Filter Cakes”.

1. When four vertical strips are attached, then tank is said to be ________
a) Baffled
b) Circulated
c) Maintained
d) Charged
View Answer

Answer: a
Explanation: Mixing vessel is said to be baffled when four vertical strips, each having a width of 1/10 to 1/12 of the tank diameter, are attached to the internal surface of the cylinder.
advertisement

2. Inclined off-center installation of a propeller reduces the ___________
a) Vortex
b) Eddy
c) Baffle
d) Turbulence
View Answer

Answer: a
Explanation: Vertical or inclined off-center installation of a propeller reduces the vortex to a considerable extent provided the angle between the vertical and the center are properly adjusted.

3. While a propeller gives an axial liquid circulation pattern, a turbine gives __________
a) Lateral
b) Parallel
c) Axial
d) Radial
View Answer

Answer: d
Explanation: A propeller gives an axial liquid circulation pattern, a turbine gives a radial circulation pattern as they are two different types of impellors.

4. Propellers can be used for ___________
a) Blending
b) Shearing
c) Tearing
d) Peering
View Answer

Answer: a
Explanation: Propellers are used for blending water-thin materials even in large tanks and can handle liquids having a maximum viscosity of about 2,000 centipoise.

5. The turbo disperser is type of _________
a) Continuous mixer
b) Batch mixer
c) Semi-continuous mixer
d) Tray mixer
View Answer

Answer: b
Explanation: The disperser liquid type of batch mixer uses intense dispersion mixer blades that are lowered into the liquid and then energized for mixing.
advertisement

6. Liquid disperser vertical mixers can approach near ____________
a) Saturation
b) Super saturation
c) Emulsification
d) Equilibrium
View Answer

Answer: c
Explanation: Liquid disperser vertical mixers can approach near emulsification and can handle very thick materials upon completion of the mixing.

7. Sonic and ultrasonic devices work at a frequency of ___________
a) 50 to 855 c/s
b) 1 to 1000 c/s
c) 15 to 20,000 c/s
d) 1000 to 5000 c/s
View Answer

Answer: d
Explanation: Sonic frequencies are from 15 to 20,000 c/s, ultrasonic frequencies are above 20,000 c/s., while ultrasonic frequencies are used in cavitation method.

8. Powder mixing is a __________
a) Negative mixing
b) Positive mixing
c) Neutral mixing
d) Solid mixing
View Answer

Answer: c
Explanation: The components of such products do not have any tendency to mix spontaneously but once mixed, these are same with powder mixing.

9. ________ becomes necessary to effectively distribute materials.
a) Negative mixing
b) Positive mixing
c) Neutral mixing
d) Prolonged mixing
View Answer

Answer: d
Explanation: Prolonged mixing becomes necessary to effectively distribute materials like lubricants and wetting agents into tablet granules.
advertisement

10. If the denser component is above, the degree of mixing increases to ___________
a) Maximum
b) Minimum
c) Constant
d) Equilibrium
View Answer

Answer: a
Explanation: If the denser component is above, the degree of mixing increases to a maximum, then dropping to equilibrium as the denser component falls through the lighter one.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn