Mechanical Operations Questions and Answers – Relation Between Thickness of Cake and Volume of Filtrate

«
»

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Relation Between Thickness of Cake and Volume of Filtrate”.

1. ______ is defined as the ratio of void containing wetting fluid and voids of both fluid.
a) Residual saturation
b) Effective saturation
c) Special saturation
d) Saturation
View Answer

Answer: b
Explanation: For defining the two phase systems, it is effective saturation Se that is commonly used, S¬e is used defined as the ratio of void containing wetting fluid and voids of both fluid.
advertisement

2. Calculate Se, if the wetting fluid void is 2.5 m3 and the void containing both fluids is 8.5 m3?
a) 4.56
b) 1.02
c) 0.75
d) 0.294
View Answer

Answer: d
Explanation: As Se = 2.5/8.5 = 0.294.

3. In a super centrifuge, if the radius of the basket is reduced 50% then ____
a) RPM is halved
b) RPM is doubled
c) RPM is tripled
d) No change in RPM
View Answer

Answer: b
Explanation: If the radius of the basket is decreased by 50% then the revolutions per minute are doubled, than the linear speed of basket.

4. What are the speeds of basket centrifuge?
a) 15,000 rpm
b) 10,000 rpm
c) 50,000 rpm
d) 1000 rpm
View Answer

Answer: a
Explanation: Speeds up to 1000 Hz are used to give accelerations 50,000 times the gravitational acceleration, the basket rotates at 15,000 rpm.

5. The degree of separation depends upon the ___
a) Thickness of liquid layer
b) Thickness of solid layer
c) Thickness of cake layer
d) Thickness of strip layer
View Answer

Answer: a
Explanation: For a given feed rate to the centrifuge, the degree of separation depends upon the thickness of liquid layer at the walls of the baskets.
advertisement

6. Mixing involves ____
a) Solid Liquid
b) Solid gas
c) Gas Liquid
d) Solid Liquid gas
View Answer

Answer: d
Explanation: Mixing involves the mixing of gases, liquid or solids in any possible combination of two or more constituents.

7. Mixing can be best accomplished by the ____
a) Rotation
b) Agitation
c) Settling
d) Shaking
View Answer

Answer: a
Explanation: Mixing is accomplished by the rotation action of the impeller in the continuous fluid, also it can be done by agitation but is not economical.

8. Impellors are divided into ______
a) Initial and Final
b) Tangential and Torsional
c) Centrifuge and Torque
d) Axial and Radial
View Answer

Answer: d
Explanation: Impellors may be roughly be dived into two broad classes mainly axial and radial flow type of impellors, it depends upon angle they make.

9. Axial flow impellors have _____
a) > 900
b) < 900
c) > 1800
d) < 1800
View Answer

Answer: b
Explanation: These include all the impellors in which the blade makes an angle of less than 900 with the plane of the rotation.
advertisement

10. Radial impellors are ____
a) Parallel
b) Vertical
c) Horizontal
d) Lateral
View Answer

Answer: a
Explanation: These impellors have blades which are parallel to the axis of shaft, or have an angle equals to 180 degrees with the shaft.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn