Mechanical Operations Questions and Answers – Mixing Equipments

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mixing Equipments”.

1. Ore concentration by jigging is based on the difference in the _______ of the particles.
a) Specific gravities
b) Wet ability
c) Shape
d) Size
View Answer

Answer: a
Explanation: Jigging is a method of gravitational preparation of natural resources, based on separation of mineral mixture on density in vertically oscillating water stream.

2. Traces of liquid tar fog present in coke oven gas is separated using _________
a) Electrostatic precipitator
b) Cyclone separator
c) Strainer
d) Vibrating screen
View Answer

Answer: a
Explanation: The traces cannot be separated by a normal means that is why, it is charged with a static charger and then separated in an electrostatic separator.

3. In case of revolving mill, wet grinding compared to dry grinding ___________
a) Requires more energy
b) Has less capacity
c) Complicates handling and classification of the product
d) Effects the motion of the ball
View Answer

Answer: d
Explanation: Wet grinding sustainably require less motion of the ball as they are already mixed with a medium.
advertisement
advertisement

4. Froth floatation is the most suitable for treating _________
a) Iron ores
b) Supplied ores
c) Quartile
d) Iron ores
View Answer

Answer: b
Explanation: Supplied ores can easily be separated using difference in the settling velocity, and thus can be easily separated.

5. For beneficiation of iron ore, the most commonly used method is ________
a) Flocculation
b) Froth floatation
c) Jigging and tabling
d) Filter
View Answer

Answer: c
Explanation: Jigging involves the separation due to specific gravity and tabling involves concentration of pulp material thus best for iron ore sepration.

6. Screen capacity is expressed in terms of ________
a) Tons/hr
b) Tons/ft2
c) Tons
d) Tons/hr-ft2
View Answer

Answer: d
Explanation: The capacity of screen is represented by amount of material per unit time and required are, i.e. Tons/hr-ft2.

7. The energy consumed by ball mill depends on _________
a) Its speed
b) Density
c) Wettability
d) Electrical and magnetic properties
View Answer

Answer: d
Explanation: Energy depends on the consumption of electrical energy and if magnetic field is involved then magnetic properties also varies with energy.
advertisement

8. Ultrafine grinders operate principally by _________
a) Slow compression
b) Impact
c) Attrition
d) Cutting action
View Answer

Answer: c
Explanation: Ultrafine grinders are involved for ultrafine particles which are below the range of 10 micrometer and involves attrition as phenomenon.

9. Size measurement of ultrafine particles can be best expressed in terms of _______
a) Cm
b) Screen size
c) Micron
d) Surface area per unit mass
View Answer

Answer: d
Explanation: The measurement of ultrafine particles are usually expressed as in surface area per unit mass and secondarily in microns.
advertisement

10. A screen is said to be blinded when the _________
a) Oversized is present in the undersize fraction
b) Undersized is present in the oversize fraction
c) Screen is plugged with solid particles
d) Screen capacity is abruptly increased
View Answer

Answer: a
Explanation: When the oversized is present in the undersize the screen is said to be inefficient, and can cause defect in separation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.