Mechanical Operations Questions and Answers – Pressure Filters

«
»

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pressure Filters”.

1. When more than two components are to be mixed, they should always be mixed in _____ order of weight.
a) Ascending
b) Descending
c) Maximum
d) Minimum
View Answer

Answer: a
Explanation: When more than two components are to be mixed, they should always be mixed in ascending order of their weights so as to ensure uniform mixing of the ingredients.
advertisement

2. Due to overfilling, efficiency is _____
a) Constant
b) Infinity
c) Maximum
d) Minimum
View Answer

Answer: d
Explanation: The mixer must allow sufficient space for dilation of the bed. Overfilling reduces the efficiency and may prevent mixing entirely.

3. Degree of mixing approaches, its limiting equilibrium value ____
a) Elliptically
b) Asymptotically
c) Exponentially
d) Bilaterally
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the degree of mixing will approach its limiting equilibrium value asymptotically. Hence, there is an optimum time for mixing for any particular situation.

4. Which of the following has lowest efficiency?
a) Agitator mixer
b) Propeller mixer
c) Impellor mixer
d) Tumbling mixer
View Answer

Answer: a
Explanation: Agitator mixers for powders can take a similar form to paddle mixers for liquids, but their efficiency is low.

5. A double cone mixer consists of a vessel with two cones _____
a) Base to base
b) Base to top
c) Top to top
d) Top to base
View Answer

Answer: a
Explanation: A double cone mixer consists of a vessel with two cones base to base, with or without a cylindrical section in between, it is so mounted that it can be rotated at right angles.
advertisement

6. The cone mixer has a rotating angle of ____
a) 20 – 500
b) 10 – 900
c) 0 – 3600
d) 00
View Answer

Answer: c
Explanation: The mixing barrel can be tilted freely at the angle of 0°~360° degrees for discharging and cleaning purpose.

7. If the solid is not too coarse, the solid can be suspended in _____
a) Liquid
b) Gas
c) Mixer
d) Steam
View Answer

Answer: a
Explanation: If the solid is not too coarse, the liquid is not too viscous and the percentage of solids is not too great, solids can be suspended in liquids by the use of a propellers.

8. At what speeds shear mixers can works?
a) 3000 to 15,000 rpm
b) 1000 to 1500 rpm
c) 5000 to 10,000 rpm
d) 500 to 1000 rpm
View Answer

Answer: a
Explanation: The rotor works at a speed of the order of 3000 to 15000 r.p.m. and the clearance can be adjusted between 50 and 500 micrometers.

9. The main function of the colloid mill is to ____
a) Ensure mixing
b) Ensure agglomeration
c) Ensure drying
d) Ensure separation
View Answer

Answer: b
Explanation: The main function of the colloid mill is to ensure a breakdown of agglomerates or in the case of emulsions to produce droplets of fine size around 1 micron.
advertisement

10. What are the speeds of colloid mixer?
a) 3000 to 20,000 rpm
b) 1000 to 1500 rpm
c) 5000 to 10,000 rpm
d) 500 to 1000 rpm
View Answer

Answer: a
Explanation: Rotational speed of the rotor varies from 3,000-20,000 r.p.m. with the spacing between the rotor and stator capable of very fine adjustment varying from 0.001 to 0.005 inch.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn