Mechanical Operations Questions and Answers – Electrostatic Separator

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electrostatic Separator”.

1. As the pressure increases, rate of flow is ______
a) Maximum
b) Minimum
c) Constant
d) Same
View Answer

Answer: a
Explanation: As the pressure increases, however these two factors tend to become equal and at a certain optimum pressure rate of flow is maximum.

2. Filter operation should be maintained at a pressure _____ the optimum.
a) Maximum
b) Minimum
c) Optimum
d) Constant
View Answer

Answer: c
Explanation: Obviously, filter operation should be maintained at a pressure below the optimum, this phenomenon is absent when filtering incompressible sledges.

3. What does the following equation represent?

advertisement
advertisement

The equation gives change in pressure there is linear relation between V2 & t

a) Change in volume
b) Change in area
c) Change in pressure
d) Change of radius
View Answer

Answer: a
Explanation: The above equation gives the change in pressure, there is a linear relation between V2 and t or between t/V and V.

Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

4. The flow rate of liquid is directly proportional to _____
a) Resistance
b) Peer bar
c) Pressure difference
d) Volume
View Answer

Answer: c
Explanation: It is seen that the flow rate of liquid is directly proportional to the pressure difference, it is resistance cloth plus the initial layers.

5. Most filter cakes are ______
a) Inelastic
b) Elastic
c) Denser
d) Steeper
View Answer

Answer: a
Explanation: Most of the cakes are inelastic and the greater resistance offered to flow at a high pressure differences is caused by compact packing.
advertisement

6. The actual compressive pressure depends on _______
a) Structure of cake
b) Path of flow
c) Length of bed
d) Depth of bed
View Answer

Answer: a
Explanation: The actual compressive pressure will depend upon the structure of cake and nature of the contact between the particles.

7. As the void age decreases, resistance shows a ______
a) Constant Nature
b) Decrease
c) Increase
d) No change
View Answer

Answer: b
Explanation: The void age thus decrease from the free surface to the filter medium and the resistance shows a corresponding increase.

advertisement

8. The following equation represents the ______
The specific resistance based on flow of filtrate through unit mass of cake deposited
a) Specific ramp
b) Specific radius
c) Specific resistance
d) Specific volume
View Answer

Answer: c
Explanation: The specific resistance term r ̅ is based on the flow of filtrate through unit mass of cake deposited on unit area.

9. ______ is a solid material, finely divided but consisting of hard, strong particles.
a) Filter media
b) Filter aid
c) Filter space
d) Dung
View Answer

Answer: b
Explanation: Filter aid are used for sludge’s that are difficult to filter, it is a solid material but consists of hard and strong particles.

10. The pressure of filter aid increases the _____
a) Porosity
b) Density
c) Velocity
d) Stativity
View Answer

Answer: a
Explanation: The pressure of filter aid increases the porosity of the sludge, decreases its compressibility and reduces the resistance of the cake during filtration.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.