Mechanical Operations Questions and Answers – Intermediate and Fine Crushers

«
»

This set of Basic Mechanical Operations Questions and Answers focuses on “Intermediate and Fine Crushers”.

1. The ball mill can be best used for which kind of feed?
a) Wet and Dry
b) Coarse and Fine
c) Rocks and Bricks
d) Any kind of feed
View Answer

Answer: a
Explanation: The ball mill can be used wet or dry grinding facilities the removal of the product, this is the best feed that can be utilized with ball mill.
advertisement

2. What is the ratio of length to diameter of tube mill?
a) 4:1
b) 3
c) Both 3 and 4:1
d) 1:2
View Answer

Answer: c
Explanation: The tube mill is similar to ball mill in the construction and operation and the ratio of length to diameter is 3 or 4:1.

3. Which of the following forces act on the tumbling mill?
a) Tangential force
b) Centrifugal force
c) Circular force
d) Gravitational force
View Answer

Answer: b
Explanation: Centrifugal forces keeps the ball in contact with the ball mill and with each other during the upward movement.

4. Which of the following is true, when operating speed is less than critical speed?
a) No grinding
b) Effective grinding
c) Best grinding
d) Bold grinding
View Answer

Answer: a
Explanation: The speed at which the centrifuging occurs is called as the critical speed and little or no grinding tales place during this phase.

5. What is the angle of nip for ball mill?
a) 4π2n2 (R-d)/g
b) 4π2n2 (R+d)/g
c) 4π2n2 (R-r)/g
d) 4π2n2 (R-n)/g
View Answer

Answer: c
Explanation: The angle of nip for a ball mill cos α is defined as 4π2n2 (R-r)/g, Where n is the speed of the rotation of the ball mill.
advertisement

6. At critical speed, α = 0 and cos α = 1, what is critical speed?
a) n = nc
b) 2π = nc
c) g = nc
d) gn= nc
View Answer

Answer: a
Explanation: The critical speed is given when the n i.e. the natural number of revolutions becomes the critical point and critical speed nc.

7. What does the below equation represent?
mechanical-operations-basic-questions-answers-q7
a) Natural speed
b) Full speed
c) Optimum speed
d) Critical speed
View Answer

Answer: d
Explanation: The equation represents critical speed where, g is the gravitational constant and R and r are the radius of ball and the ball mill.

8. What is percentage of tumbling mill speed?
a) 80 to 100%
b) 65 to 80%
c) 50 to 90%
d) 10 to 50%
View Answer

Answer: b
Explanation: Tumbling mill runs at 65 and 80 percent of the critical speed, with lower values for wet grinding as well as dry tumbling.

9. Which of the following uses shearing action?
a) Buhrstone mill
b) Tumbling mill
c) Rod mill
d) Ball mill
View Answer

Answer: a
Explanation: Size reduction take place by the shearing action, it consists two heavy horizontal wheels placed over one and another.
advertisement

10. What is the feed size for a buhrstone mill?
a) Size of peat
b) Size of rock
c) Size of grain
d) Any size
View Answer

Answer: c
Explanation: The buhrstone mill has a feed size of a grain, while the product ranges from 200 to 400 mesh and is mainly used for making flour.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice basic questions and answers on all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn