Mechanical Operations Questions and Answers – Materials of Construction

«
»

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Materials Of Construction”.

1. _____are commonly used to control product on a horizontal or inclined conveyor.
a) Magnet
b) Cleated
c) Clamped
d) Stock
View Answer

Answer: b
Explanation: Cleated belt conveyors are commonly used to control product on a horizontal or inclined conveyor, the key attributes for cleated conveyors are the accuracy.
advertisement

2. What does the below equation represent?

mechanical-operations-questions-answers-materials-construction-q2
a) Froude number
b) Reynold’s number
c) Sherwood number
d) Kick’s number
View Answer

Answer: a
Explanation: The type of fluidization can be predicted by criteria of Froude number, where Vmf is minimum velocity of flow over the whole cross section area.

3. Fluidization occurs when, Fr is _____
a) 1.5
b) Zero
c) Infinite
d) Unity
View Answer

Answer: d
Explanation: When the Froude number is less than unity, particulate fluidization occurs and at higher values aggregative fluidization takes place.

4. If the particle are small, the flow is ______
a) Transient
b) Laminar
c) Turbulent
d) Eddy
View Answer

Answer: b
Explanation: If the particles is very small, the flow through the channels between the particles will be laminar and pressure drop increases.

5. As the velocity increases, pressure drop ____
a) Increases
b) Decreases
c) Is constant
d) Diverted
View Answer

Answer: a
Explanation: As the velocity is gradually increased, the pressure drop increase but the particles do not move and the bed height remains same.
advertisement

6. At the fluidizing point, pressure gradient _____
a) Falls
b) Increases
c) Is zero
d) Is unity
View Answer

Answer: a
Explanation: At the fluidizing point, the pressure gradient begins to fall because the porosity of the bed increases.

7. Minimum fluidization velocity is calculated by _____
a) Reynold’s equation
b) Dom’s equation
c) Crump equation
d) Ergun’s equation
View Answer

Answer: d
Explanation: An equation for the minimum fluidization velocity can be obtained by settling the pressure drop across the bed equal to weight of the bed per unit area.

8. What does the below equation represent?

mechanical-operations-questions-answers-materials-construction-q8

a) Reynold’s equation
b) Schmidt equation
c) Ergun’s equation
d) Froude’s equation
View Answer

Answer: c
Explanation: The above equation is called as the Ergun’s equation, where the dependence of minimum fluidization velocity on Dp.

9. For low Reynold’s number, the terminal velocity ____
a) Falls
b) Increases
c) Is zero
d) Is unity
View Answer

Answer: a
Explanation: The terminal velocity for individual particles falling in the still air shows that, for low Reynold’s number.
advertisement

10. The following equation depends upon ______

mechanical-operations-questions-answers-materials-construction-q10

a) Void fraction
b) Velocity gradient
c) Entropy
d) Enthalpy
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio of the terminal velocity and the fluidization velocity mainly depend mainly on the void fraction at minimum fluidization.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn