Mechanical Operations Questions and Answers – Thickeners

«
»

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Thickeners”.

1. When washing is difficult, the cake can be ________
a) Charged
b) Discharged
c) Compressed
d) Decompressed
View Answer

Answer: b
Explanation: When washing becomes difficult, the unwashed cake may be discharged and then mixed with the wash liquid to form a fresh slurry.
advertisement

2. When cake is difficult to separate then, a ________ is employed.
a) High pressure
b) String discharge
c) Extra force
d) Compressor
View Answer

Answer: b
Explanation: When the cake is difficult to remove or when it is desirable to deliver it intact, a string discharge is employed.

3. Careful adjustment of the doctor knife is essential.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There is an essential need to make adjustment in the doctor’s knife, for it is set too close to the drum the cloth may get damaged.

4. What is the thickness range for a cake of rotary drum?
a) 50 to 60 mm
b) 3 to 100 mm
c) 100 to 200 mm
d) 500 to 1000 mm
View Answer

Answer: b
Explanation: Cake of varying thickness can be built up by the altering speed of rotation of the filter, the usual range is given as 3 to 100 mm.

5. The rotary disc consists of the number of ______ filter mounted.
a) Rectangular
b) Circular
c) Triangular
d) Spherical
View Answer

Answer: b
Explanation: The rotary disc filter consists of the number of circular leaves mounted on a heavy horizontal tubular shaft.
advertisement

6. A rotary drum filter is _______
a) Continuous vacuum filter
b) Continuous pressure filter
c) Discontinuous pressure filter
d) Discontinuous vacuum filter
View Answer

Answer: a
Explanation: The rotary drum is a continuous type of vacuum filter, the vacuum is applied to suck the cake from the slurry feed.

7. Filter aids are added to the slurry prior to filtration in order to form _______
a) Compact cakes of low porosity
b) Cakes of increased porosity
c) Crystalline cakes
d) Baked cake
View Answer

Answer: b
Explanation: Filter aids are the media that are used to increase the rate of cake formation and it also makes the cake porous thus increasing efficiency.

8. In a filter bed, the liquid flow ________
a) Is laminar
b) Is turbulent
c) Is between laminar and turbulent
d) Cannot be predicted
View Answer

Answer: a
Explanation: The flow in the filter bed is generally kept laminar because as the flow becomes turbulent the formation of eddies take place and result in choking of cake.

9. In S.I. system, the unit of filter medium resistance is _______
a) kg /m2S
b) m2/S
c) kg /m3S
d) m-1
View Answer

Answer: d
Explanation: As per the formulation and the unit basis the filter medium resistance has the unit of meter inverse i.e. m-1.

10. The moore filter, operates under _______
a) High pressure
b) Low pressure
c) High head
d) Low head
View Answer

Answer: b
Explanation: The filter operates under reduced pressure, so that pressure difference is limited and hot liquid cannot be filtered.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn