Mechanical Operations Questions and Answers – Leaf Filters

«
»

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Leaf Filters”.

1. __________ is an exhaust gas driven compressor used to increase the power output.
a) Turbocharger
b) Sonic boom
c) Compressor
d) Rotor
View Answer

Answer: a
Explanation: A turbocharger is an exhaust gas driven compressor used to increase the power output of an internal combustion engine by compressing air that is entering the engine.
advertisement

2. ________ consists of a row of rotor blades followed by a row of stator blades.
a) Centrifugal compressor
b) Axial compressor
c) Axial pump
d) Radial pump
View Answer

Answer: b
Explanation: An axial compressor consists of a row of rotor blades followed by a row of stator blades and the working fluid traverses through these without significant change in radius.

3. The energy level of the fluid flowing through it is increased by the action of the __________
a) Rotor blades
b) Axial blades
c) Motor blades
d) Initial blades
View Answer

Answer: a
Explanation: The energy level of the fluid flowing through it is increased by the action of the rotor blades, which exert a torque on the fluid supplied by an external source.

4. An axial compressor is a relatively _________ pressure ratio turbomachine.
a) High
b) Low
c) Medium
d) Constant
View Answer

Answer: b
Explanation: An axial compressor is a relatively low pressure ratio turbomachine with higher mass flow rate as compared to a centrifugal compressor.

5. Due to density variation from inlet to exit, the flow area _____________
a) Reduces
b) Increases
c) Remains same
d) Constant
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to density variation from inlet to exit, the compressor end walls have flare with flow area reducing from inlet to exit.
advertisement

6. In an axial turbine, the kinetic energy of combustion gas is converted to mechanical power by _________
a) Shear action
b) Axial action
c) Impulse action
d) Tear action
View Answer

Answer: c
Explanation: The kinetic energy of combustion gas is converted to mechanical power by the its impulse or reaction with a series of blades arranged around the circumference of a wheel or cylinder.

7. ________ is one where the change in head is brought about primarily by a change in velocity.
a) Impulse turbine
b) Reaction turbine
c) Axial turbine
d) Radial Turbine
View Answer

Answer: a
Explanation: An impulse turbine i.e. Pelton wheel or water wheel is one where the change in head is brought about primarily by a change in velocity.

8. Calculate NRe , if diameter is 12 m and impellor takes 20 rotations and density and viscosity are 1.20 and 200?
a) 15.50
b) 17.28
c) 10.25
d) 8.52
View Answer

Answer: b
Explanation: As NRe is given as (122*20*1.20/200) = 17.28.

9. Calculate NFr, if impellor takes 15 rotations and 1.2 m in diameter?
a) 7.88
b) 7.36
c) 8.38
d) 5.50
View Answer

Answer: c
Explanation: As NFr = (225*1.2/g) = 225*1.2/32.2 = 8.38.

10. Calculate power, if Q is 4.50 m3/s and at a height of 2 m and consider water as fluid?
a) 600
b) 900
c) 100
d) 500
View Answer

Answer: b
Explanation: As P = Qph = 4.50*2*1000 = 900 lb/s.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn