Mechanical Operations Questions and Answers – Equipments

«
»

This set of Mechanical Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Equipments”.

1. For the transportation of the ultrafine particles the equipment used is a _____ conveyor.
a) Belt
b) Screw
c) Pneumatic
d) Apron
View Answer

Answer: c
Explanation: For a pneumatic the size of particles allowed is 1 micrometer, for example paint pigments, dirt, fogs.

advertisement

2. Which of the following filter may prove unsuitable for filtering volatile liquid?
a) Pressure
b) Gravity
c) Vacuum
d) Centrifugal
View Answer

Answer: c
Explanation: Volatile liquid are tend to evaporate in such conditions pressure filter may be best option to use than the vacuum filter.

3. Helical screw agitator is used for _________
a) Mixing highly viscous paste
b) Blending immiscible liquid
c) Mixing liquids at very high temperature
d) Mixing solids
View Answer

Answer: a
Explanation: Helical screw agitator is used for mixing highly viscous pastes, due to the structure of the blade which is heical.

4. A propeller agitator ____________
a) Produces mainly axial flow
B) Used for mixing high viscous pastes
c) Runs at slow speed
d) Used for low viscous fluids
View Answer

Answer: a
Explanation: a propeller agitator produces mainly axial flow as the shaft is set at an angle of less than 90 degrees to the horizontal.

5. Highly viscous liquids and pastes, are agitated by ________
a) Propellers
b) Turbine agitators
c) Multiple blade paddles
d) Blenders
View Answer

Answer: c
Explanation: As the operation involves material like pastes and viscous things, normal mixing cannot be preached as they stick to material and can give less efficiency.
advertisement

6. Float and sink test determines the possibility of cleaning of coal by a process based on the ___________
a) Gravity separation
b) Wet ability
c) Particle shape
d) Size
View Answer

Answer: a
Explanation: The coal which has the best properties will float on the layer of water, whereas which contains other minerals will sink at bottom.

7. Colloidal mills are used for _________ grinding.
a) Course
b) Fine
c) Intermediate
d) Ultrafine
View Answer

Answer: d
Explanation: The best mixing for ultrafine particles can be achieved in colloidal mills having range of particles from less than 10 micrometer.

8. Which of the following conveyors cannot be recommended for transportation of abrasive material?
a) Belt
b) Apron
c) Flight
d) Chain
View Answer

Answer: c
Explanation: Abrasive material are tend to chip and tear during the flight conveying process and thus may prove inefficient for the work.

9. For sizing of the materials, the most suitable equipment is a _________
a) Trammel
b) Grizzly
c) Shaking screen
d) Vibrating screen
View Answer

Answer: d
Explanation: For a basic start process the vibrating screen are the best that can be used, it can separate particles ranging from 10 mm to 500 mm.
advertisement

10. Which of the following can be the most effectively used for clarification of lube oil and printing ink?
a) Sparkler filter
b) Precoat filter
c) Disc bowl centrifuge
d) Sharpness super centrifuge
View Answer

Answer: d
Explanation: The super centrifuges operates at a speed of at least 15,000 rpm which are suitable for separation of ultrafine particles.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Mechanical Operations.

To practice all areas of Mechanical Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn